«ترامپ» بعد از «جانسون» احتمالاً خوشحالترین فرد دنیا بود. وقتی برآورد ایپسوس موری حکایت از آن داشت که حزب محافظهکار، به رهبری بوریسجانسون، اکثریت مطلق کرسیهای پارلمان را از آن خود کرده، به نظر میرسید راه دیگری نمانده است؛ «جرمیکوربین» باید دستها را به نشانه شکست و تسلیم بالا ببرد. گزارش بیبیسی که برآورد پرسیدن از رأیدهندگان پس از خروج از شعبه رأیگیری بوده، میگفت حزب محافظهکار ٣٨٦کرسی میگیرد و حزب کارگر ١٩١کرسی را به دست میآوردکه یکی از ضعیفترین نتایج این حزب در انتخابات سالهای اخیر به حساب میآید. نتایج پایانی هم تفاوت چندانی را نشان نمیداد؛ محافظهکارها 331کرسی و حزب کارگر 198کرسی را به دست آوردند؛ یک شکست مطلق برای جرمی کوربین.
«برگزیت» محور اصلی و تعیین کننده در انتخابات پارلمانی انگلیس بود؛ همان موضوعی که دوطرف انتخابات (جانسون و کوربین) هم پس از پایان رأیگیری و اعلام نتایج به آن اشاره کردند. جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر، گفت که از رهبری حزب کارگر کنارهگیری خواهد کرد.
کوربین گفت: «این به وضوح شبی ناامیدکننده برای حزب کارگر است. در کارزار انتخاباتی ما یک مانیفست امید و همبستگی ارائه دادیم. مانیفستی که امید داشت بیعدالتیها را اصلاح کند.»
او به سیاستهای پیشنهادی خود برای گسترش خدمات عمومی و مقابله با بحران اقلیمی اشاره کرد و گفت: این سیاستها محبوبیت زیادی دارند، اما برگزیت چنان جامعه را دوقطبی کرده که نمیتوان یک بحث سیاسی معمول داشت. کوربین گفت: مسائل عدالت اجتماعی همچنان باقی خواهند ماند. او گفت در انتخابات بعدی رهبر حزب کارگر نخواهد بود. اما جانسون هم در سخنان کوتاهی که پس از اعلام پیروزیاش داشت، گفت نتیجه انتخابات به معنی تحقق برگزیت است و اشاره کرد که دولت او از پشتوانه اجرایی بهتر و قویتری برای اجرای برگزیت برخوردار است.
اتحادیه اروپا نیز از پیروزی جانسون استقبال کرد. علت این استقبال را «شفافیتی که پیروزی حزب محافظهکار به وضعیت خروج بریتانیا از این اتحادیه میدهد» عنوان کردند. «املیدومونچالین» وزیر امور اروپایی فرانسه در همین باره گفت: «حالا مهمترین چیز بحث درباره چگونگی اجرای برگزیت است.» اسکاتلند اما از پیروزی حزب محافظهکار استقبال نکرد. رهبر حزب ملی اسکاتلند اعلام کرد: «جانسون را نمیخواهیم و از اتحادیه اروپا خارج نمیشویم.» نیکولا استورجن، گفت: با توجه به اینکه اکثریت عمده کرسیهای اسکاتلند به این حزب رسیده، نتیجه انتخابات نشان میدهد که باید به اسکاتلند حق انتخاب داد. این سخنان استورجن قبل از اعلام نهایی انتخابات بود اما رهبر اسکاتلندی میدانست «جانسون پیروز انتخابات است.» استورجن گفت: «نتایج در بقیه بریتانیا تیره و تار است، اما نشان میدهد که اسکاتلند باید حق انتخاب داشته باشد.» این مقام اسکاتلندی همچنین گفت که باید همهپرسی مجدد درباره برگزیت در اسکاتلند برگزار شود.
شکست کوربین در انتخابات بریتانیا ایران را خوشحال نخواهد کرد؛ زیرا کوربین چهرهای نزدیک به ایران بود. یک منتقد سرسخت اسرائیل و حامی توافق هستهای. عضو کمپین همبستگی با فلسطین است و مخالف حمله نظامی به ایران. او اعتقاد دارد برای تأمین امنیت خاورمیانه باید با حزباله لبنان، حماس و ایران گفتوگو کرد. و البته این موضع کوربین یکی از همان دلایلی است که باعث شده مخالفانش در انگلیس به او حمله کنند و او را حامی «تندروها» بدانند. او در مقطعی با شبکه پرستی وی ایران در لندن به عنوان مجری و کارشناس هم همکاری داشته است.
بد نیست به حضور یک ایرانی در این انتخابات هم اشاره کنیم؛ «علی میلانی»، نامزد ایرانی تبار حزب کارگر که ۱۸ هزار رأی داشت. حالا «جانسون» بر صدر است در حالی که «ترامپ» از این صدرنشینی «بسیار خوشحال شده است.» در همان ساعات ابتدایی اعلام نتایج؛ رئیسجمهور آمریکا، توئیت کرد: «به نظر میرسد که در بریتانیا پیروزی بزرگی برای بوریس به دست آمده است.» جالب اینجاست که جانسون تلاش کرد در روزهای منتهی به انتخابات نشان دهد که ارتباطاش با ترامپ کمتر شده است. او نگران بود که این ارتباطات به اعتبار و جایگاه انتخاباتیاش لطمه بزند.
ترامپ در میان انگلیسیها محبوبیتی ندارد و ارتباطات نزدیک جانسون نقطه ضعفی برای نخست وزیر انگلیس به شمار میآید. اما به هرحال حالا یکی از این دو نفر، خیالش از «ماندن» راحت شده و نوبت ترامپ است که در آستانه استیضاح، کابوس بزرگی به نام «کناررفتن و خداحافظی با کاخ سفید» به سراغش آمده است. باید ببینیم بعد از جلسه استیضاح، بوریس برای ترامپ چه توئیتی می زند!