مرور تجارب شهرداران گذشته اصفهان در سلسله جلسات «تجربه شهر»
تعداد بازدید : 3
دست آینده روی زانوی گذشته
شهرداران گذشته، پشتوانه تجربی قوی برای امروز شهر است
نویسنده : دریا قدرتی پور
شهرداری اصفهان در ادامه اجرای برنامهها و سیاستهای ایجاد همدلی و رفاقت بین طیفها و گروههای متعدد اخیراً اقدام به برگزاری سلسله جلسات «تجربه شهر» کرده است. موضوع این جلسات در گامهای نخست «مرور تجارب مدیریتی شهرداران دهه ۶۰ شهرداری اصفهان» است. نخستین برنامه هم طبق تقویم تاریخ قاعدتاً به محمدحسن ملک مدنی، از شهرداران پیشین اصفهان در دهه شصت اختصاص داشت. آنچه میخوانید روایتی از این نشست است که اعتقاد برگزارکننده گنندگان آن ارتقا و اعتلای شهرآینده به مدد گذشته بود، چون دست آینده روی زانوی گذشته است.
توصیههای ملکمدنی، از شهرداران پیشین اصفهان در دهه شصت، برای امروز اصفهان
محمدحسن ملک مدنی، از شهرداران پیشین اصفهان در دهه شصت، با اشاره به پیشینه شهر و نقش فعلی مدیران شهر، اظهار کرد: تاریخ را نمیتوان تغییر داد و یا با نگرشهای خود آن را تحلیل کرد، تاریخ سازان، مدیران امروزی شهری هستند، شهر دارای کالبد و محتواست. در سالهایی موفق نبودهایم در کالبد شهری یادگاری از دوران خود بر جای بگذاریم و گاهی نیز تخریب کردهایم، جبران این موارد سخت و طولانی است.
ملک مدنی در نخستین نشست از سلسله نشستهای «تجربه شهر» با موضوع «مرور تجارب مدیریتی شهرداران دهه ۶۰ شهرداری اصفهان» با بیان اینکه میدان نقش جهان را شاه عباس احداث کرده و این میدان آبروی دنیا است، تصریح کرد: اصفهان هم اکنون با توجه به شرایط موجود اسیر و گرفتار شده است. در حالیکه حق اصفهان این نیست که پس از 40 سال همچنان نتوانستهایم هتلی در خور برای این شهر بسازیم و توریست را در این شهر افزایش دهیم.
هنرمندانی که هنرشان را قورت دادهاند
شهردار اسبق اصفهان گفت: باید شرایطی فراهم کنیم تا تمامی مغازههایی که امروز مملو از اجناس چینی، هندی و پاکستانی شده است به فروشگاههای صنایع دستی و هنر شهر بازگردند. بسیاری از هنرمندان اصفهانی امروز به راه اندازی فروشگاههای لباس روی آوردهاند، هنرشان را قورت دادهاند و این ناشی از شرایطی است که برای آنها رقم زدهایم. وی با بیان اینکه نباید بیش از این فاتحه شهر اصفهان را خواند و آن را خرابتر کرد، افزود: شهر به منزله یک شرکت سهامی عام است که سهامداران آن مالکین این شهر هستند، بدون اینکه سرمایه شرکتهای سهامی عام را افزایش دهیم با فروش تراکم، شرکای این شهر را روز به روز افزایش دادیم، آقایانی که در حال فروختن تراکم هستند باید دستشان بلرزد زیرا حقوق عمومی را واگذار میکنند. این افراد در حال فروختن خیابانها، پارکها، فضاهای شهر بوده و جلوی هوا و نسیم را میگیرند، مردم در شهر زندگی نمیکنند و در حال زندگی در یک فضای ساختمانی هستند که به طور مداوم با نخالههای ساختمانی سر و کار دارند.
توجه به نقش بانوان و متخصصان در شهر
ملک مدنی، با طرح این پرسش که چه کاری میتوان کرد، ادامه داد: هنرمندان، سیاستمداران، ادیبان، پزشکان و انسانهای متخصص و بزرگ در کالبد همین شهر رفت و آمد میکنند؛ به آنها بیش از پیش توجه داشته باشید. قدردان پستهای مدیریتی باشید و توجه کنید که نخبگان مملکت در همین کوچه و بازارها زندگی میکنند. وی خطاب به مدیران شهری گفت: با سه قشر آسیب پذیر در شهر از جمله زنان، کودکان و سالمندان سروکار دارید، فرصت را غنیمت بشمارید و از لحظه لحظه آن استفاده کنید و فضایی فراهم آورید تا مردم در آرامش زندگی کنند. نقش بانوان را نیز در شهر نباید نادیده گرفت، زنان نه تنها در ایران بلکه در جهان مظلوم هستند و به حقوق اولیه خود دسترسی پیدا نکردهاند؛ شما باید کمک کرده و آنها را به رسمیت بشناسید.
اقدامات فرهنگی؛ پربازده و کم هزینه
ملک مدنی، با بیان اینکه انجام اقدامات فرهنگی فعالیتی پربازده و کم هزینه است، تصریح کرد: باعث خجالت است که اصفهان فاقد موزه است، شهر اصفهان نیاز به موزه مردم شناسی دارد؛ هزینه احداث این موزه زیاد نیست و تنها لازمه تحقق آن، همت است.
وی خطاب به مدیران و معاونین شهرداری تصریح کرد: قدر پستهای مدیریتی خود را بدانید و محیط زندگی مردم را آرام کنید، دراین شهر هنرمندانی همچون «حسن کسایی» پرورش یافته و افراد فرهیختهای چون «جلیل شهناز»، «ارحام صدر»، «وحدت»، «استاد فرشچیان»، «حاج میرزا آقا امامی» و «مصورالملک» و شعرای بزرگ زندگی کردهاند. آیا قرار نیست این شهر دیگر چنین افرادی تربیت کند؟ تنها باید کار را تسهیل کرد. از هنرمندان در مناطق مختلف تجلیل کنید و به آنها انگیزه دهید تا باعث رشد و توسعه شهر شوند.
پارک بسازید حتی 15 متر!
وی خطاب به مدیران شهری گفت: در شهر پارک بسازید. حتی پارک ۱۵ یا 2۰ متری و چند صندلی در آن قرار دهید تا بانوان پس از انجام خرید روزانه بتوانند همراه با فرزند خود بر روی نیمکتهای پارک استراحت کنند. شهردار پیشین اصفهان، رسالت پیامبر را رواج اخلاق خوش ذکر کرد و افزود: شهر نیاز به اماکن فرهنگی دارد، از مردم آسایش گرفته شده و گرانی را به آنها حاکم کردهایم. در این شرایط شهرداری هم نباید بر مشکلات مردم اضافه کند، میتوان برای شهروندان مراکز ورزشی بسازید و فقط در مطالعه غرق نشوید.
وی با بیان اینکه رشتههای مختلف هنری بسیار کم هزینه، اما پربازده است، افزود: نقاش، مجسمه ساز و سفالگر تربیت کنید، اجازه دهید کودکان با هنر آغشته و درگیر شوند زیرا فعالیت در شهرداری تنها رفت و روب و صدور پروانه ساختمانی نیست بلکه میتوان تعریف فعالیتهای شهرداری را تغییر داد.
از شهر پرستاری کنید
ملک مدنی، با بیان اینکه باید شهر را مانند پرستار نگهداری کرد، گفت: نباید گفت این وظیفه ارگانهای مختلف است، باید اقدامات به گونهای انجام شود تا وقتی سهامداران این شرکت سهامی عام از خانه خارج میشوند، با محیطی آرام سروکار داشته باشند و اوقات فراغت خود را به امور فرهنگی و ورزشی بگذرانند. برای جلوگیری از اعتیاد باید ورزشگاه و زورخانه بسازید؛ کلاسهای خوشنویسی و نقاشی راه اندازی کنید زیرا سرمایههای اندکی نیاز دارد.
رعایت حقوق شهروندان
در ادامه این نشست
«حسن درخشندهپور» یکی دیگر از شهرداران پیشین اصفهان در دهه شصت با قدردانی از دست اندرکاران برگزاری نشست «تجربه شهر» در سخنانی اظهار کرد: بنابر سفارش حضرت علی (ع)، تجربه بالاتر از علم است. وی افزود: انتظار میرود مدیران شهری به حفظ اراضی شهر کمک کنند. رعایت حقوق شهروندان امری بسیار ضروری و مهم است. شهردار اصفهان گفت: شنیدن تجارب مدیران قبلی شهرداری، به ما برای برداشتن گامهای ارزنده برای توسعه و پیشرفت شهر کمک میکند.
امروز هرکجا گام بر میداریم نقش اثربخش آنها را در شهر احساس میکنیم
قدرت اله نوروزی، در نخستین نشست از سلسله نشستهای «تجربه شهر» با موضوع «مرور تجارب مدیریتی شهرداران دهه ۶۰ شهرداری اصفهان» با بیان اینکه قصد استفاده و درس گرفتن از تجربیات گذشتگان را داریم، اظهار کرد: امروز مدیران گذشته که منشأ تحول در شهر اصفهان بودهاند را گرد هم آوردیم تا مدیران فعلی از تجربه آنها استفاده کنند. وی با اشاره به نقش اثربخش سایر مدیران که در سختترین شرایط همچون جنگ تحمیلی و فشارهای اقتصادی خاص، فعالیت کردند، افزود: امروز هرکجا گام بر میداریم نقش اثربخش آنها را در شهر احساس میکنیم.
شهردار اصفهان از افزایش بار وظایف دولت و شهرداری در نتیجه تبدیل شدن نیازهای شخصی به نیازهای همگانی سخن گفت و اضافه کرد: شاید ۸۰ سال پیش تنها ۴۰ وظیفه برای شهرداریها تعریف شده بود، اما به دلیل مدرن شدن دولتها و پیشرفت کشورها، وظایف دولتها توسعه پیدا کرد و به تبع آن وظایف شهرداریها چند برابر شد. نوروزی با بیان اینکه دولتهای محلی برای رعایت نظم عمومی و استقرار آرامش و آسایش ناچار به اجابت نیازهای همگانی هستند، تصریح کرد: به همین دلیل امروزه کار شهرداری با پیچیدگیهای متفاوتی همراه است؛ در حال حاضر بیش از ۴۰۰ وظیفه برعهده شهرداریها گذاشته شده که این نشان دهنده برخی از نیازهایی است که توسعه علم، دانش و پیشرفت تکنولوژی آنها را به نیازهای همگانی تبدیل کرده است.
وی وظیفه دولتهای گذشته را تنها برقراری امنیت ذکر کرد و گفت: این درحالی است که امروزه اهمیت بهداشت عمومی از امنیت کمتر نیست. همچنین استقرار آرامش و آسایش برای توده مردم نیز هم وزن امنیت و بهداشت عمومی است. شهردار اصفهان تاکید کرد: امروز رعایت حقوق بنیادین وظیفه دولتها و شهرداریها است، بنابراین ناگزیر هستیم از تجربه مدیران گذشته به عنوان سرمایههای بزرگ انسانی در اموری مانند شرایط سخت و مشکلات اقتصادی و همچنین چالشهای متعددی که هر کدام میتواند در دستگاه خدمات رسانی اخلال ایجاد کند، استفاده کنیم. استفاده از تجربه گذشتگان چراغ راهی برای عبور از سختیها است.
وی با بیان اینکه حضور سرمایههای اجتماعی شهر، غنیمت است، خاطرنشان کرد: این سرمایهها میتوانند برای رسیدن به هدف که چیزی به جز خدمت رسانی به مردم نیست، یاری کننده باشند.
شهرداران گذشته؛ پشتوانه تجربی قوی برای امروز شهر
نوروزی، تداوم جلسات تجربه شهر را پشتوانه تجربی قوی برای مدیرانی ذکر کرد که امروز دوران مدیریتی خود را تجربه میکنند و افزود: حضور در این جلسات و گفت وگو با افراد با تجربه، جسارت و شجاعت به مدیران فعلی و جوان خواهد داد. امروز فرصتی مغتنم است تا سخنان مدیران قبلی این شهر را بشنویم تا همراه با آنها گامهای ارزندهای برای تعالی شهر برداشته شود. شهردار اصفهان با بیان اینکه هرچه دایره شعاع فعالیتهای ادارات در دوران کنونی افزایش یابد، دستگاههای نظارتی متفاوتتر از گذشته ایفای نقش میکنند، اظهار کرد: در دنیای کنونی نمیتوان بدون عنصر جسارت مدیریت کرد. وی افزود: امروز نمیخواهیم از پروژههای بزرگ عمرانی و زیربنایی شهر از جمله رینگ چهارم و خط دو مترو که انقلابی عمرانی در شهر ایجاد کرده، سخن بگوییم، اما به مدیران گذشته که دلسوز هستند نوید میدهیم که با مشارکت مردم و تعامل با شما راه سخت خدمت رسانی به نحو شایستهای در این شهر ادامه پیدا میکند و امروز از مدیران با تجربه میخواهیم کمک کنید تا مسیر پیشرفت و توسعه را برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان یک گام به جلو ببریم. بدون شک این اراده در مدیران گذشته شهر اصفهان وجود دارد و این سخاوت میتواند به موفقیت مدیران فعلی و تعالی شهر کمک کند.
اشتراکگذاری 1800 طرح پژوهشی کلانشهرهای کشور در سامانه مدیریت شهرداری اصفهان
معاون برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری اصفهان نیز در این جلسه با اشاره به راه اندازی سامانه مدیریت دانش در شهرداری اصفهان برای جلوگیری از هدرفت سرمایههای انسانی، گفت: در این سامانه تاکنون 1800 طرح پژوهشی از کلانشهرهای کشور بارگزاری و به اشتراک گذاشته شده است.
علیرضا صادقیان، با اشاره به اینکه ارزشمندترین و متفاوتترین سرمایه در هر سازمانی سرمایه انسانی است و سازمان در جامعه هدف خود جست و جو میکند تا بهترین سرمایهها را جذب کند، اظهار کرد: زمانی که این سرمایهها وارد سازمان میشوند با دانشی پا به عرصه میگذارند که نیاز سازمان است اما به مرور در سازمان تجربیاتی کسب میکنند که یا این تجربیات را با خود میبرند یا اگر سازمانها توانایی داشته باشند، اجازه خروج این تجربیات و دانش را حتی در صورت جدا شدن افراد از سازمان، نمیدهد و این تجربیات را در خود نگه میدارد.
بخشی از تحولات زندگی شهری از اصفهان آغاز شد
رئیس کمیسیون نظارت و پایش شورای اسلامی شهر اصفهان نیز گفت: بخشی از انتظارات مردم برای تغییر و تحول در زندگی شهری از شهر اصفهان شروع و پایه گذاری و به سایر نقاط کشور انتقال داده شد. فتح اله معین با بیان اینکه در زمان پیروزی انقلاب اسلامی 60 درصد جمعیت کشور در شهرها ساکن بود و انقلاب چهره یک انقلاب شهری را داشت، اظهار کرد: پس از این پیروزی، مردم در انتظار تغییر و تحول و ایجاد یک نگرش جدید در زندگی خود در شهرها بودند، تا اینکه آقای کرباسچی استاندار سابق اصفهان در اصفهان مستقر و آقای ملک مدنی به عنوان شهردار اصفهان انتخاب شدند.
وی ادامه داد: جا دارد از تلاشهای شهردارانی که در دوران ثبات مدیریتی در ابتدای دهه 60 شهردار اصفهان بودند، تشکر کنیم. ورود آقای ملک مدنی، شهردار آن زمان، سرآغاز ابتکار و ابداع در تغییرات اساسی در نوع خدمت شهرداری و شهرداریها بود، اقدامات وی کارهای نو و جدیدی بود که هم اکنون میتوانیم در جای جای اصفهان آنها را شاهد باشیم. رئیس کمیسیون نظارت و پایش شورای اسلامی شهر اصفهان افزود: تغییر نگرش به وظایف و مأموریتهای شهرداری از اولین دیدگاههای آقای ملک مدنی و ورود به خدمات فرهنگی و اجتماعی شهرداریها از جمله اقدامات وی در آن سالها بود؛ اقداماتی که تا پیش از شهردار شدن آقای ملک مدنی چه پیش از انقلاب و چه پس از آن باب نبود اما این کار از آن جهت که در راستای خدمت به مردم بود، جای تشکر دارد.