اقدام شجاعانه مجلس عراق مبنی بر اخراج نیروهای آمریکایی
تعداد بازدید : 1
گام نخست؛ پایان حضور آمریکا در عراق
نویسنده : مریم عمادی
نخستوزیر عراق روز شنبه پس از شهیدشدن سپهبد پاسدار «حاجقاسمسلیمانی» و «ابومهدیالمهندس» درحمله هوایی نیروهای آمریکایی، از پارلمان این کشور خواست برای موضعگیری رسمی و اتخاذ اقدامات لازم درخصوص این اقدام غیرقانونی ارتش آمریکا با استناد به ماده 58 قانون اساسی، جلسهای فوقالعاده برگزار کند.
مصوبه پارلمان
براساس تصمیم پارلمان عراق در جلسه مورخه 5 ژانویه 2020 با استناد به ماده 59 و 109 قانون اساسی و در راستای مسئولیت ملی و نظارتی خود به عنوان نمایندگان ملت و دغدغهمندی نسبتبه حاکمیت ارضی عراق و با توجه به اختیارات خود تصمیمهای ذیل را اتخاذ کرد:
1- الزام دولت عراق به لغو درخواست کمک ارائه شده به ائتلاف بینالمللی ضد داعش؛ زیرا عملیات نظامی و جنگی در عراق به پایان رسیده و پیروزی علیه گروه تروریستی «داعش» حاصل شده است. لذا دولت عراق باید برای پایان دادن به حضور هر گونه نیروهای خارجی در اراضی کشور و ممانعت از به کارگیری آسمان عراق، فعالیت کند.
2- دولت عراق و فرمانده کل نیروهای مسلح باید شمار نیروی آموزش دهنده خارجی را که نیاز دارد به همراه مکانهای حضور مسئولیت و مدت قراردادشان اعلام کند.
3- دولت عراق به نمایندگی وزیر امورخارجه باید برای ارائه شکایت علیه آمریکا به علت ارتکاب موارد نقض پرمخاطره حاکمیت و امنیت عراق، به سازمان ملل و شورای امنیت برود.
«مقتدی صدر» هم که رهبری بزرگترین جناح سیاسی در پارلمان و گروه نظامی «سرایاالسلام» را برعهده دارد، طی نامهای به تمام گروههای عراقی پنج درخواست را مطرح کرده است . رهبر جناح صدر در نامه خود درخواستهایی شامل چندمطلب را مطالبه کرده است. فسخ فوری توافقنامه امنیتی، بستن سفارت آمریکا در بغداد تحریم کالاهای آمریکا، تشکیل گروههای مقاومت بینالمللی و اجتماع فوری گروههای مقاومت منطقه، درخواستهای «صدر» بوده است. در سوی دیگر وزارت امورخارجه عراق نیز از آمریکا به سازمان مللمتحد و شورای امنیت شکایت کرد.
تحرکات میدانی گروههای مقاومت
آنچه گفته شد بخشی از واکنش سیاسی عراق به تجاوز آمریکاییهاست. بخش اصلی پاسخ عراق، نه در زمین سیاست که در میدان سخت کارزار است. در واقع تحولات میدانی در عراق، بسیار عمیقتر از تصمیمی است که در پارلمان گرفته شده است. در عراق، محور مقاومت تصمیمش را برای پاسخ به تجاوز آمریکا گرفته است ولی تلاش دارد در گام نخست، ساختارهای سیاسی کشور در برابر آمریکا موضعگیری کند و پس از آن ساختارهای سخت نظامی وارد عمل شوند. البته این بدانمعنا نیست که اگر ساختارهای سیاسی مثل پارلمان واکنش درستی به تجاوزات آمریکا نداشته باشند، نیروهای مقاومت هم از مجازات آمریکا صرفنظر میکنند. این موضوع از مواضع چند روز گذشته گروههای مقاومت در عراق و لبنان، همچنین تحرکات میدانی آنان قابل ردیابی است. البته ابن را هم باید توجه داشت که مصوبه پارلمان عراق برای خروج نظامیان آمریکایی از این کشور، شرایط خوبی برای گروههای مقاومت در عراق فراهم کرده تا با عملیاتشان، به خروج آمریکا از عراق سرعت ببخشند. پیش از این و در جریان اشغال نظامی عراق، آمریکاییها تنها با مقابله سخت، حاضر به کاستن نیروهایشان در عراق شده بودند. اکنون میتوان گفت با وجود اهمیت بالای مصوبه پارلمان، ضمانت اجرای این مصوبه، نه در اختیار پارلمان و دولت پیشبرد امور که در دستان گروههای مقاومت در این کشور است. آنها هستند که طی هفتههای آتی معادله خروج آمریکا از عراق را شتاب خواهند بخشید. شنبهشب مقاومت درعراق از نیروهای امنیتی خواسته بود فاصله یک کیلومتری از پایگاههای آمریکایی فاصله بگیرند تا درصورت عملیات علیه این پایگاهها، آسیبی به آنها نرسد.
تلاش آمریکا برای لغو جلسه پارلمان
دولت آمریکا روز گذشته تلاشهای دیپلماتیک و تهدیدآمیزی را برای عدم تشکیل جلسه پارلمان پیرامون تصمیمگیری درباره پایان حضور آمریکا در عراق آغاز کرد. در این راستا میتوان از تماس تلفنی وزیرخارجه آمریکا با رئیس پارلمان عراق برای ممانعت از برگزاری نشست پارلمان درباره اخراج نیروهای آمریکایی نام برد. «پومپئو» وزیرخارجه آمریکا با «محمدالحلبوسی» رئیس پارلمان عراق تماس گرفت و از او خواست جلسه فوقالعاده برای بررسی اخراج نیروهای آمریکایی را برگزار نکند. پومپئو به الحلبوسی گفته است، از نمایندگان سنی بخواهد در جلسه حضور نیابند و با فراکسیونهای کرد به توافق برسد که به پیشنویس قانون اخراج نیروهای آمریکایی از عراق رأی ندهند.
پیامد تصمیم عراق
در ارتباط با تصمیم عراق مبنی بر اخراج نیروهای آمریکایی، نکاتی حایز اهمیت است:
1 - تصمیم مجلس عراق برای اخراج نیروهای آمریکایی در عراق نشانگر اتحاد نمایندگان مردم این کشور در مقابل دخالتهای آمریکا است و نشان میدهد جناحهای سیاسی عراق، بهرغم گرایشهای سیاسی متفاوت، در دفاع از منافع ملی و حفظ استقلال کشور ثابتقدم هستند. اجرای مصوبه مجلس عراق توسط دولت، نه تنها امنیت این کشور را تقویت خواهد کرد بلکه نقش مهمی در تثبیت حاکمیت ملی دولت عراق دارد.
2 - اقدام مجلس عراق که برگرفته از رویکرد افکار عمومی این کشور است، شکستی راهبردی برای کاخسفید محسوب میشود و انزوای آمریکا درغرب آسیا را در پی خواهد داشت. به همین دلیل تمام کشورهای منطقه که آمریکا را محور ناامنی و حامی اصلی گروههای تروریستی درمنطقه میدانند، از مصوبه مجلس عراق استقبال خواهند کرد. آمریکاییها با ایجاد داعش و تلاش برای تسلط این گروه بر عراق، هزاران انسان بیگناه را کشتند و زندانهای عراق ازجمله «ابوغُریب» را آماج اقدامات غیرانسانی و ضدحقوق بشری قرار دادند و اینک باید بهصورت خفتباری از این کشور خارج شوند.
3 - طبعاً از این پس فشارهای سنگین آمریکا بر دولت عراق برای جلوگیری از اجرای مصوبه مجلس تشدید خواهد شد اما با توجه به رویکرد مستقلانه و ضدآمریکایی مردم و احزاب سیاسی عراق، اجرای مصوبه مجلس توسط دولت این کشور، موجب تقویت مشروعیت و مقبولیت سیاسی دولتمردان این کشور خواهد شد.
4 - رأی مثبت پارلمان عراق به طرح خروج نظامیان آمریکا از این کشور که نخستین واکنش منفی مردم منطقه به سیاستهای یکجانبهگرایانه و تجاوزات راهبردی «ترامپ» است میتواند در کشورهای دیگر ازجمله افعانستان نیز تکرار شود. آمریکا در افغانستان با انتقال نیروهای شکست خورده داعش به این کشور، آیندهای غیرقابل پیشبینی برای مردم افغانستان رقم زده و عامل اصلی ناامنی در افغانستان تلقی میشود.
5 - برکت خون شهدای محورمقاومت بهخصوص خصوص شهید «سلیمانی» و شهید «المهندس» موجب زوال استکبار آمریکا در عراق خواهد شد و ترفندهای پلید آمریکا در ترور آشکار نیروهای ضدتروریستی را خنثی خواهد کرد. دیری نخواهد پایید که مقاومت عراقی در برابر آمریکا و رژیم صهیونیستی، با تقویت روحیه انقلابی مردم و مسئولان عراقی و با هدایتهای مرجعیت عالیقدر منطقه را از لوث حامیان تروریسم پاک خواهد کرد.