پیگیری ویدیوی ماجرای کرم درماسک های جراحی
تعداد بازدید : 30
ماسکها کرم دارند یا .....
نویسنده : دریاوفایی/ گروه جامعه
ویدیویی که نشان میدهد "جاندار کرمی شکل نخی" در بافت و الیاف ماسکهای جراحی و کیتهای تست کرونا (CPR) حرکت میکند همچنان صفحه به صفحه فضای مجازی درحال جولان است. موضوعی که اگرچه برخی از پزشکان و مسئولان بهداشت و درمان کشور معتقدند به دلیل فیک بودن ارزش پرداختن ندارد اما واقعیت این است که روشنگری و رفع ابهام آن هم در اینگونه مسائل و شرایط کنونی نه تنها فاقد ارزش نیست بلکه یک ضرورت محض به حساب میآید زیرا، ماسک و CPR از ادوات اجتناب ناپذیرپیشگیری و تشخیصی میدان رزم با کویید 19 میباشد. زیرا، موضوع فقط به چرخاندن ویدیو ختم نمیشود و عدهای هم دراین میان تحت تأثیر آنچه دیدهاند ترجیح میدهند ماسک را از شیوههای بهداشتیان حذف کنند و برخی دیگر نیز برسردوراهی زدن یا نزدن ماسک قرارمی گیرند. زیرا، قرار نیست 80 میلیون جمعیت از دانش پزشکی و علمی برخوردار باشند تا بتوانند فیک بودن یا نبودن ماجرایی را تمیز دهند، حتی اگر سواد رسانه ایشان آنقدر بالا رفته باشد که در مواجه با چنین ویدیو و تصاویری بلافاصله از اولین منبع اطلاعاتی موثقشان اعم از خبرنگاران وفعالان بهداشتی تقاضای پیگیری نمایند. بنابراین لازم شد که برای همیشه سفره "ماسک و کیت و کرمها" را جمع کنیم، تا دراین باره به جامعه آنگونه که شرح وظیفه است آگاه سازی شود..
براین اساس ویدیو برای تعدادی از متولیان سیستم درمان و سلامت از جمله، سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت ارسال شد، پرسیدیم" به نظرتان آنچه تصاویر و توضیحات نشان میدهد مبنای صحیحی دارد؟". برخی جواب دادند " این ویدیو ارزش پرداختن ندارد"، چند نفری هم گفتند" سرمان شلوغ است، فرصتی پیش آمد چشم، بررسی میکنیم"، بعضی هم معتقد بودند" بررسی و پاسخگویی اینگونه موارد نیز وظیفه سازمان غذا وداروست که آزمایشگاه مرجع دارد". اما اذهان عمومی و پیامکهایشان با این توجیهات قابل پاسخ نبود چون خیلی وقت است که باورپذیری مردم تغییرکرده است. به سراغ تعداد دیگری از جامعه پزشکی رفتیم. اگرچه آنها هم ابتدا زیرسوالمان بردند که چرا دنبال چنین موضوعات ساختگی هستید، با این حال خداخیرشان بدهد وقتی اصرارکردیم که" شما دلایل غیرواقعی بودنش را توضیح بدهید تا ما هم جامعه را به طور صحیح آگاه کنیم"، دست به کار پاسخ شدند.
آنچه دیده میشود آرتیفکت است
کوروش هلاکویی استاد اپیدومیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران قبل از صحبت راجع ویدیو مذکور یادآور شد: در آموزش پزشکان، پیراپزشکان و دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی که در آزمایشگاههای پزشکی کار میکنند آشنا شدن و تشخیص افتراقی آرتیفکتها با عوامل بیماریزا یکی از مهمترین موضوعات آموزشی است. او سپس توضیح داد: آنچه در ویدئوهای منتشر شده در فضای مجازی به موجودات زنده درون ماسک و سواب نسبت داده شده، در واقع آرتیفکت است. یکی از چالشهای تشخیصهای میکروسکوپیک در پزشکی، پدیدهای به نام آرتیفکت است که در زیر میکروسکوپ با عوامل بیماریزا چون میکروب و انگلها و کرمها اشتباه گرفته میشود. این آرتیفکتهایی که به چشم دیده نمیشوند شامل اجزا و سلولهای محیط زیست از جمله گیاهان، پوست انسان، رشتهها و تار و پودهای لباس و غیره است. هلاکویی در توضیحات بیشتر به مقاله علمی از مجله میکروب شناسی ایران اشاره کرد و گفت: دراین مقاله چهار تصویر نشان داده شده که زیر میکروسکوپ بسیار شبیه به هم هستند و به کرم میمانند. در حالی که دو تصویر از این تصاویر رشتههای گیاهی، و دو تصویردیگر انگل (لارو نماتود) هستند. از این نمونه تصاویر شبیه به هم در زیر میکروسکوپ فراوان وجود دارد که برای تشخیص درست علاوه بر تجربه و تخصص فرد آزمایش کننده، روشهای رنگآمیزی و بیوشیمیایی و بیومولکولی به کار میآیند. این آرتیفکتها با مجاورت با هوا و گرما سبب ایجاد پدیدهٔ الکترواستاتیک میشود و در نتیجه سبب حرکت کاذب این اجسام میشود که با موجودات زندهای مانند کرمها اشتباه گرفته میشوند. وی بیان داشت: درادامه این مقاله آمده است" درویدویوی مذکور هم که در فضای مجازی از موجود سیاه رنگی شبیه به کرم در ماسک و سواب صحبت میشود ماجرا همین است، یعنی همان آرتیفکتهای محیط دور و بر ما هستند که از سالیان دور و پیش از بیماری کووید-۱۹ در همین سوابها و ماسکها و گانها و لباسهای استریل پزشکی در زیر میکروسکوپ نیز دیده میشد. این آرتیفکتها سبب بیماری نمیشود. اگر اینگونه بود این ذرات بیخطر محیط زیست میبایست از همان زمان خلقت انسان با ورود به بدن از راههای مختلف از جمله تنفس سبب بیماریهای فراوانی میشدند". این استاد اپیدومیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: مقاله انجام شده همچنین سواب، ماسک و گان ساخت آلمان مربوط به سه سال پیش (که بیماری کووید-۱۹ شیوع نداشت) را که امروز در زیر میکروسکوپ قرار داده و عکس گرفته شده نشان میدهد. این تصاویر با تصاویری که در فضای مجازی در حال گردش است (و به موضوع کووید-۱۹ نسبت داده میشوند) شبیه هستند. همچنین یک لام تمیز و استریل که بر روی آن برخی نمونههای بدن جهت بررسیهای میکروسکوپیک گذاشته میشود. هلاکویی به بخش پایانی این مقاله اشاره کرد و گفت: در شرایطی که جامعهٔ علمی و پزشکی جهان و کادر درمان تمام تلاش خود را تا حد جان برای کنترل این پاندمی کشنده و از هر نظر فاجعهبار میکنند، نشر پیامهای غیرعلمی و گمراهکننده جز به خطر انداختن جان و سلامت خودتان و خانواده و دوستان و مردم شهر و کشورتان ثمرهٔ دیگری ندارد.
جامعه باید آگاه شود که نباید هر موضوع بدون شناسنامهای را بپذیرد
پرفسور مژگان صوابی اصفهانی فوق دکترای سم شناسی محیط از دانشگاه میشیگان آمریکا هم در گفتگو با ما پیرامون ویدیوی مربوطه خطاب به مردم تصریح کرد: وقتی در ویدیوهایی نظیر آنچه منتشر شده، از فرد گوینده و کارکتری که دارد راجع وجود کرم در ماسک و کیت صحبت میکند هیچ معرفی دقیق و نام و نشانی وجود ندارد و نمیدانید کجا کار میکند و درگذشته چه کارهایی انجام داده، اصلاً توجه نکنید. وی افزود: بسیار خوشحالم که درباره این ویدیو از من نظرخواهی شد و نظرم هم همان بود که خدمتتان به مردم گفتم. قطعاً جامعه باید آگاه شود که نباید هر موضوع بدون شناسنامهای را بپذیرد. این محقق سم شناسی ایرانی الاصل یادآور شد: احتمال اینکه ماسکها آلوده باشد درهمه جای دنیا وجود دارد و گاهی نیز پیدا شده و جمعش کردهاند. کمااینکه درآمریکا موارد زیادی اتفاق افتاده که ماسک و حتی واکسنهای آلوده وجود داشته، اما بنده به عنوان یک اصل هیچ گاه به کانالهایی مثل ویدیوی منتشره دقت نمیکنم زیرا اکثراین افراد هوچی و مغرض هستند. چون درعین حال که ادعا دارند هوادار مردم و بهداشتشان هستند اما ایدههای سیاسی برای نابود کردن ایران دارند.