بازارهای شکننده ایران را دریابید
تعداد بازدید : 1
سکه پیش میرد، دلار پس؛ حالا برعکس
نویسنده : مانا فکور / گروه ایران
بازاراین روزهای ایران چه شکلی است؟ کرونا زده، حیران، مردد، ترسو، صعودی، نزولی و .... بهتر است بگوییم همه موارد. همین دیروز که این یادداشت نوشته میشد قیمت هر قطعه سکه امامی ۱۱, ۳۲۵, ۰۰۰ (یازده میلیون و سیصد و بیست و پنج هزار) تومان را به خود اختصاص داد ولی قیمت دلار و طلا هم کاهش یافت. در این روزقیمت اونس طلا در بازار با قیمت ۱, ۸۱۱ (یک هزار و هشتصد و یازده) دلار مبادله شد. این نوسانات را بگذارید کنار آمار تورمی با اعداد به توان رسیده که در مواردی رشد 400 برابری داشتند! خب ونزوئلا که شاخ و دم ندارد، کمی دیگر در این اقتصادهای ویران شده در خاورمیانه تبدیل به دکترین میشود. البته خود خاورمیانه نمونه بومی کم ندارد و فعلاً علی الحساب بهتر از همه «لبنان شدن»!
اما یادمان باشد از ابتدای سال که زمزمههای مذاکرات برجامی در وین ولو در حد اخبار کمرنگ و شایعات پررنگ وجود داشت شاهد پرش قیمتها نبودیم. همین مسکنهای کم اثری دلال و دلال بازیها و سودجویان را در بسیاری از حوزههای اقتصادی متوقف کرده بود، آنها مترصد بودند ببینند «از وین چه خبر؟»
در واقع میشود به وضوح دید، لمس کرد و نوشت که بازار سکه و دلار علی رغم چند هفته نوسان محدود با رشد قیمت قابل توجه مواجه نبودند اما وقتی خبر توقف مذاکرات تا بر سر کار آمدن دولت جدید در ایران و پیش بینی زمان بر بودن مذاکرات قطعی شد، این رشد قیمتی را رقم زد.
این یعنی بازارها در انتظارسیگنال اخبار هستند و فعلاً در ایران گوش بزنگ اخبار سیاسی؛ چقدر بد و دردناک. این مورد برای مردانی که قرار است در تیم اقتصادی رئیس جمهور منتخب وارد شوند هیولایی در کمین است. آقایان در کابینه تازه و بازیکنان تیم اقتصادِ آقای رئیسی حتماً میدانند بازارهای ملتهب ایران بسیار شکنندهتر از آن است که بتواند شوک حداقلی یا تزریق حداکثری (مثل دلارجهانگیری) را تحمل کنند. اینکه مرتب و روزانه میبینیم و میخوانیم که سکه پیش میرد، دلار پس؛ حالا برعکس ریتم ناموزون و وحشتناکی است که آهنگ گوشخراشی را مینوازد، آهنگی که نیازی به صبح ندارد تا گوش صاحبخانه را کر کند، همین الان هم این بدآهنگ بدجور صدا میدهد.