سفر رئیس جمهوری چین به آسیای مرکزی سبب تقویت پیوندهای این کشور با همسایگانش خواهد شد؛
تعداد بازدید : 0
همسایهها سر سفره سمرقند
نویسنده : رضا محمدی / گروه اقتصاد
سمرقند مقصد اولین سفر پساکرونایی رئیس جمهوری چین است، سفری معنادار که ناظران سیاسی بر این باورند که سفر آتی رئیس جمهوری چینشی جین پینگ به آسیای مرکزی برای شرکت در نشست سران سازمان همکاری شانگهای سبب تقویت پیوندهای این کشور با همسایگانش خواهد شد.
این سفر سبب میشود چین همکاری دو جانبه و عمل گرایانه خود را افزایش دهد و موجبات اتحاد و کارایی کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای را ارتقا دهد.
هوآ چونینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین اعلام کرد کهشی جین پینگ علاوه بر حضور در نشست رهبران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در سمرقند ازبکستان، به قزاقستان هم سفر خواهد کرد.
هوآ چونینگ اعلام کرد کهشی جین پینگ طی روزهای چهاردهم تا شانزدهم سپتامبر به ازبکستان و قزاقستان سفر کرده و در ازبکستان در نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای حضور خواهد داشت.
تور آسیای مرکزی اولین سفر خارجی شی در بیش از دو سال گذشته خواهد بود و به گفته کارشناسان، زمان بازدید از این دو مقصد اهمیت زیادی دارد.
تاکنون ۱۴۹ کشور و ۳۲ سازمان بین المللی اسناد همکاری با چین را برای ساخت مشترک کمربند و جاده امضا کردهاند.
ژانگ شیائو سفیر چین در قزاقستان گفت: از آنجایی که قزاقستان در اولین ایستگاه مسیرهای طرح یک کمربند-یک جاده قرار دارد. توسعه روابط میان دو طرف میتواند موجبات توسعه اقتصادی، تجارت و فرهنگ را به دنبال داشته باشد.
ژانگ به چین گفت: تجارت سالانه دوجانبه در سال گذشته به ۲۵ میلیارد دلار رسید که تقریباً ۷۰ برابر سال ۱۹۹۲ میلادی بود، سالی که دو کشور در آن روابط دیپلماتیک برقرار کردند و این کشور را به "منطقه پیشتاز در ساخت طرح کمربند و جاده" تبدیل کنند.
بر اساس آمار اداره کل گمرک چین، حجم تجارت دو کشور در هفت ماهه نخست سال جاری میلادی به ۱۷.۶۹ میلیارد دلار رسیده است
به گفته جیانگ یان، سفیر چین در ازبکستان، هر دو کشور برای رسیدن به هدف دستیابی به ۱۰ میلیارد دلار تجارت دوجانبه سالانه تلاش میکنند.
بر اساس دادههای گمرک، حجم تجارت بین دو کشور در هفت ماه اول سال ۲۰۲۲ میلادی، ۵.۵۳ میلیارد دلار بوده است.
سو شیائوهوی، معاون بخش مطالعات آمریکایی مؤسسه مطالعات بینالمللی چین، گفت سفر رئیس جمهوری چین به آسیای مرکزی میتواند زمینه را برای توسعه همکاری در سالهای آینده فراهم کند.
همچنین، انتظار میرود در این سفر، چین و سایر کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای برای مقابله با چالشهای اقتصادی و سیاسی بی سابقه دنیای کنونی با توجه به اثرات سرریز رکود اقتصادی جهانی، درگیریهای ژئوپلیتیکی و تاثیرات ناشی از شیوع ویروس کرونا آماده شوند.
رییس جمهور چین بنا به دعوت رسمی شوکت میرزایف رییس جمهور ازبکستان و قاسم جومارت توکایف رییس جمهور قزاقستان به این دو کشور سفر خواهد کرد.
اجلاس سران کشورهای عضو این سازمان قرار است طی روزهای پانزدهم و شانزدهم سپتامبر در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شود. آیت الله سیدابراهیم رییسی رییس جمهوری ایران نیز در این نشست حضور خواهد داشت.
در نشست سمرقند قرار است سند مربوط به تعهدات ایران برای الحاق کامل به سازمان همکاریهای شانگهای به امضای رهبران کشورهای عضو برسد.
در حال حاضر کشورهای روسیه، هند، قزاقستان، قرقیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان و ازبکستان اعضای اصلی این سازمان هستند. افغانستان، بلاروس، ایران و مغولستان عضو ناظر و شمار دیگری از کشورها مانند ازمنستان، جمهوری آذربایجان، کامبوج، نپال، سری لانکا و ترکیه هم عضو شریک این سازمان محسوب میشوند.
در اجلاس سال گذشته که با حضور آیتالله سیدابراهیم رییسی در شهر دوشنبه برگزار شد، اعضا بعد از چندین سال با درخواست عضویت کامل ایران موافقت کردند و بعد از امضای سند تعهدات در اجلاس آتی، ایران به طور کامل عضو این سازمان خواهد شد.
سازمان همکاری شانگهای (SCO) در ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ در شانگهای (PRC) توسط قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان تأسیس شد.
هشت کشور هند، جمهوری قزاقستان، جمهوری خلق چین، قرقیزستان، پاکستان، فدراسیون روسیه، تاجیکستان و ازبکستان عضو سازمان همکاری شانگهای هستند.
چهار کشور افغانستان، بلاروس، جمهوری اسلامی ایران و مغولستان در سازمان همکاری شانگهای دارای وضعیت ناظر و شش کشور شامل جمهوری آذربایجان، جمهوری ارمنستان، پادشاهی کامبوج، جمهوری دموکراتیک فدرال نپال، جمهوری ترکیه و جمهوری دموکراتیک سوسیالیستی سریلانکا شرکای گفت و گوی سازمان همکاری شانگهای هستند.