اسماعیل هنیه با رهبر انقلاب دیدار کرد ایران در جبهه حماس؛ تا کی و تا کجا ؟
نویسنده : مریم عمادی/ کارشناس ارشد علوم سیاسی و روابط بینالملل
روز یکشنبه (14 آبان ماه) اسامه حمدان از رهبران جنبش حماس و نماینده این جنبش در بیروت گفت که اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس چند روز پیش به تهران سفر کرده و با رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران دیدار و گفتوگو کرده است. از نظر تحلیلگران ایران میخواهد از طریق این دیدارها این پیام را ارسال کند که هرگز مردم فلسطین را در برابر دشمن اسرائیلی تنها نمیگذارد.
موشکافی دیدارهای رهبر انقلاب با رهبران حماس
با تحلیل محتوای دیدارهای مسئولین حماس و رهبر انقلاب در دوره های مختلف نتایج زیر را میتوان استخراج نمود: اول: - ایمان، جهاد و استقامت مردم فلسطین: یکی از اصلیترین کلید واژه ها و تاکید فراوان رهبر انقلاب در تمامی دیدارها، تمجید و برجسته سازی استقامت، ایمان و روحیه جهادی مردم فلسطین و بالاخص غزه است. دوم : خیانت کشورهای عربی به آرمان فلسطین: در دیدارها یکی از موضوعاتی که همواره از سوی رهبری به آن اشاره شده است، دیدن خیانت و سازش کشورهای عربی و مسلمان به ملت فلسطین و عدم حمایت از فلسطین در مقابل وحشیگری و تجاوز رژیم صهیونیستی است. این بخش از سخنان معمولاً با تبیین چرایی و اصولی دانستن (نه تاکتیک) حمایت جمهوری اسلامی و مردم ایران از فلسطین همراه شده است. این سخنان هشداری مبنی بر عدم نزدیکی و ایجاد روابط راهبردی با کشورهای خائن به آرمان فلسطین است. جمهوری اسلامی مخالف ایجاد روابط حماس با دیگر کشورها نیست، اما در سطح راهبردی نباید با کشورهایی رابطه برقرار نماید که آرمان مقاومت را تحت الشعاع قرار میدهند. سوم: نفی سازش، مذاکره و به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی: یکی دیگر از کلیدواژه های همیشگی دیدارها، لزوم توجه به نفی سازش و مذاکره با رژیم صهیونیستی حتی به صورت تاکتیک از سوی مقاومت است. یادآوری عاقبت تصمیمات یاسر عرفات، هشدار در مورد نفوذ عناصر سازش به کالبد مقاومت و درک مقاومت به عنوان تنها راه ممکن در مقابل اشغالگری ها و توجه به معادلات الهی و کمک خداوند به مجاهدین، در دیدارهای مختلف به چشم میخورد که نشان دهنده اهمیت آن است. چهارم : صراحت بیان در حق، قاطعیت در مجاهدت و ایستادگی، سه عامل موفقیت و جذب دلها: رهبر انقلاب در دیدارهای مختلف بالاخص بر لزوم داشتن جرات و صراحت در دفاع از حق و نترسیدن از تلاش دشمن تاکید داشته اند.
فراز و فرود روابط جنبش حماس با جمهوری اسلامی ایران
رویکرد مقاومتی حماس در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی و همسویی آن با مبانی انقلاب اسلامی ایران و آرمانهای حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران درباره حمایت جهان اسلام از مسئله فلسطین، موجب شد که روابط ایران با جنبش از سال 1991 آغاز شود. تأکید حماس بر تشکیل حکومت اسلامی در فلسطین و مقاومت این جنبش در برابر روند سازش، افزایش دامنه فعالیت حماس را در ایران تا گشایش دفتر سیاسی در تهران به همراه داشت. پس از آن، سفرهای رهبران حماس به ایران افزایش یافت و ایران به محور هماهنگ کننده مقاومت در برابر رژیم اشغالگر تبدیل شد. ضمن اینکه روابط خوب این جنبش با سوریه و حزب ا... لبنان در چارچوب ایدئولوژی اسلامی و استراتژی سیاست خارجی ایران قابل رصد است که طی دهه های متمادی ادامه پیدا کرده است.
ادامه در صفحه 2