مدیرکل ثبت و حریم آثار میراث معنوی و طبیعی کشور :
تعداد بازدید : 2
آئین یلدا تناقضی با ادیان و اعتقادات مذهبی ندارد
نویسنده : حسین محزونیه / گروه میراث
علیرضا ایزدی مدیرکل ثبت و حریم آثار، حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی کشور درواکنش به شایعه تغییرنام شب یلدا در تقویم رسمی کشور در جمع خبرنگاران گفت: آیین یلدا، تناقضی با ادیان و اعتقادات مذهبی ندارد و این موضوع، راز ماندگاری آن از هزارههای پیشین تا کنون است و باید در حفظ این میراث فرهنگی، نهایت کوشش را به کار ببریم.
وی افزود: آذرماه سال گذشته، هفدهمین نشست کمیته بینالدولی پاسداری از میراثفرهنگی ناملموس در شهر رباط مراکش برگزار و آیین یلدا(شب چله) در پروندهای مشترک میان ایران و افغانستان ثبت جهانی شد.
ایزدی در توضیح اهمیت این میراث معنوی ایرانیان تاکید کرد: میترا بزرگترین ایزد پیش از پیدایش زرتشت است که طبق برخی روایتها، در ۳۰ آذر به دنیا آمده که کوتاهترین روز و بلندترین شب را داراست. ایرانیان از دیرباز، پایان این شب طولانی و تولد دوباره خورشید و تابش نور ایزدی را گرامی میداشتند و از آن به یلدا یاد میکنند. چنانچه شیخ اجل سعدی میفرماید"برآی ای صبح مشتاقان اگر نزدیک روز آمد که بگرفت این شب یلدا ملال از ماه و پروینم".
مدیر کل ثبت میراث معنوی و طبیعی کشور ادامه داد: به مناسبت شب اول دیماه خانوادهها دورهم جمع میشوند. این گردهمایی خانوادگی اغلب در خانه بزرگترها و دور سفرهای به نام سفره شب یلدا ( چله) صورت میگیرد که میوههای قرمزرنگ مانند انار، هندوانه و چغندر، جزء ثابت آن است. رنگ سرخ به سرخی پیش از طلوع و پس از غروب خورشید اشاره میکند که با میترا (مهر) به عنوان ریشه اسطورهای این جشن ارتباط دارد.
وی بیان داشت: از رسوم معمول آیین شب یلدا میتوان به شعرخوانی، قصهگویی، تفأل به دیوان حافظ و خواندن اشعار آن، شاهنامهخوانی، شنیدن یا نواختن موسیقی، آوازخواندن و هدیه دادن به نوعروسان و کودکان اشاره کرد. یلدا(چله) همچون نوروز، به دلیل مبتنی بودن بر تجربه زیسته در طبیعت اقلیم زیستی، تناقضی با ادیان و اعتقادات مذهبی ندارد و این موضوع، راز ماندگاری آن از هزارههای پیشین تا کنون است و باید در حفظ این میراث فرهنگی، نهایت کوشش را به کار ببریم.
ایزدی در پایان تصریح کرد: در صورت صحت شایعات مطرحشده، قطعا پیگیریهای لازم انجام خواهد گرفت و در برخورد با برهم زنندگان آئین های ملی، هیچ تعارفی نداریم.