نسل فردا گزارش میدهد؛
تعداد بازدید : 0
خواسته اصلی ترامپ از ایران چه خواهد بود؟
نویسنده : سامان سفالگر / گروه بینالملل
مدت زمان زیادی تا تاریخ 20 ژانویه(یکم بهمن ماه) و حضور دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در کاخ سفید باقی نمانده است. با این حال، از همان زمان قطعی شدن پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری 2024 آمریکا، تحلیل و تفسیرهای مختلفی با محوریت رویکردهای احتمالی او در قبال کشورمان مطرح شده و همجچنان نیز میشود.
به بیان سادهتر، بسیاری از صاحب نظران و تحلیلگران سعی دارند به این سؤال مهم پاسخ دهند که ترامپ در دولت جدید خود چه اولویت سیاستی را در قبال ایران تعریف خواهد کرد؟ آیا بار دیگر کارزار فشار حداکثری را با همکاری شرکای منطقهای و بین المللی آمریکا علیه ایران احیا خواهد کرد یا خیر، باید شاید اتخاذ رویکردهای تازهای از سوی او علیه ایران باشیم؟ آنچه واضح است این نکته میباشد که ترکیب تیم سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا که اغلب آنها را شخصیتهایی ضدایرانی تشکیل میدهند، بر این مساله تاکید دارد که رویکرد ترامپ و دولتش در رابطه با ایران همچنان تهاجمی و خصومت آمیز خواهد بود.
با این همه، برخلاف برخی از صاحب نظران که معتقدند هدف اصلی ترامپ متوقف کردن پیشرفتهای اتمی ایران خواهد بود، اینطور بله نظر میرسد که او به چیزی بسیار بزرگتر فکر میکند. موضوعی که اخیراً یک اندیشکده عرب با نام «مرکز سیاستی امارات» نیز به آن اشاره داشته و تاکید کرده که ترامپ قصد دارد به توافقی گسترده با ایران برسد. منظور از توافقی گسترده این است که ترامپ اساساً حصول توافق با تهران در مورد مساله اتمی این کشور را ناقص و یک اشتباه راهبردی ارزیابی میکند. او و تیمش این دیدگاه را دارند که هرگونه توافق با ایران که قدرت منطقهای و دیگر حوزههای قدرت تهران را پوشش ندهد، چندان راهگشا نخواهد بود و حامل هیچ دستاورد روشنی برای واشنگتن نخواهد بود. از این رو، ترامپ یک طرحواره کلان را در رابطه با ایران در سر دارد. با این همه، باید توجه داشته باشیم که مانع اصلی وی در مسیر تحقق این دستورکار، این نکته است که به نظر میرسد ترامپ در دولت جدید خود نیز بار دیگر با اختلافات جدی با دوستان و متحدان آمریکا در محیط بین المللی رو به رو شود.
این مساله سطح همراهی آنها با آمریکا در مساله ایران را کاهش خواهد داد. موضوعی که به عینه در دوره اول حضور ترامپ در قدرت نمایان شد. اکنون نیز همچون آن دوره، بسیاری از کشورهای اروپایی معتقدند که ترامپ با اتخاد سیاستهای اقتصادی جدید خود، آسیبها و خسارات جدی را به آنها وارد خواهد کرد و این مساله میتواند در روابط اروپا و آمریکا ایجاد شکاف کند.
معادلهای که از چشم اندازی کلان میتواند نمودهای عینی خود را در قالب تعاملات آنها با محوریت پرونده ایران نیز به نمایش بگذارد. از این رو، باید مراقب حیلههای دولتمردان آتی آمریکا بود و سطح آماده سازی و تقویت قدرت داخلی را از همین حالا تا جای ممکن افزایش داد.