بازگشت قدرتمند بورس تهران:
تعداد بازدید : 1
رشد در مسیر سه میلیونی
نویسنده : رضا اخلاق پور / گروه اقتصاد
شاخص کل بورس تهران در هفته گذشته پس ازچند روز افت به دلیل حمایت سیاستگذار ازبازار سهام و عوامل بنیادی در ۲ روز پایانی هفته، تغییر مسیر داد و مجدداً درمحدوده ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحدی قرارگرفت.
ارزش معاملات اشخاص حقیقی نیز در پایان روز چهارشنبه هفته گذشته به حدود ۱۱ همت رسید که این موضوع نشان میدهد شرایط بازار به لحاظ حجم معاملات نیز مساعد است.
عوامل بنیادی بازار مساعداست
در حال حاضر، بورس تهران همچنان تحت تاثیر رشد نرخ ارز، دورجدید مذاکرات، حمایت سیاستگذار و سایر عوامل بنیادی مثبت قرار دارد. در این میان افزایش نرخ دلار به عنوان یکی از عوامل اصلی رشد شاخص بورس شناخته می شود.
مقایسه رابطه شاخص با دلارآزاد
در نیمه اول سال ۹۹،شاخص بورس تهران در محدوده ۲ میلیون واحد قرار داشت و نرخ دلار آمریکا در بازار آزاد حدود ۲۰ هزار تومان بود. اما اکنون درشرایطی نماگر اصلی بورس تهران در محدوده ۲میلیون و ۸۰۰هزار واحدی قرار دارد که نرخ هر دلارآزاد به حدود ۸۱ هزار تومان رسیده است. یعنی دراین مدت قیمت دلارآمریکا در بازار آزاد حدود ۴ برابر سال ۹۹ رشد کرده ، اما شاخص اصلی بورس فقط حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است. این موضوع نشان میدهد بازدهی بازار سهام در مقایسه با دلار وحتی سایر ببازاهای موازی عقب مانده وهمچنان مستعد رشد بیشتر است. بنابراین در صورتی که نماگر اصلی بازار در روزهای آینده بتواند از کانال ۲میلیون ۸۰۰ هزار واحدی با قدرت عبور کند و در بالای این عدد تثبیت شود، می توان انتظار داشت درمرحله بعدی تا کانال ۳ میلیون واحدی به رشد خود - هر چند با رفتار نوسانی و اصلاح قیمتی که ذات بازار است - ادامه مسیر دهد.
از ظرفیت های شرکت های کوچک غافل نشوید
هرچند افزایش قیمت دلار توافقی به شرکتهای بزرگ و صادرات محور این امکان را میدهد که هم درآمد شان را از محل صادرات محصولات شان افزایش د۶ند و هم ارزش گذاری مجددی در داراییهایشان داشته باشند که نتیجه آن رشد ارزش سهام این گروه ازشرکت ها است. اما همزمان باید به شرکت های کوچک ومتوسط بازار نیز برای سرمایه گذاری توجه کرد . زیرا این شرکت ها پتانسیل وظرفیت های خوبی برای رشد دارند که نباید از آنها غافل بود. ظرفیتهای خوبی که با بهبود شرایط اقتصادی و ثبات در سیاستهای مالی و پولی انتظار میرود این شرکت ها نیز بتوانند سودآوری مناسبی داشته باشند.
دور جدید مذاکرات عامل بنیادی مثبت برای بازار سهام
در هفته گذشته، معاون حقوقی و بینالمللی وزیر امور خارجه از برگزاری دور جدید گفتگوها در ژانویه خبر داد. این موضوع خبری بنیادی مثبت برای بازار سهام تلقی میشود. زیرا در صورت مثبت بودن نتیجه مذاکرات و کاهش تحریمها، بسیاری از مشکلات فعلی شرکتهای تولیدی تا حدود زیادی کاهش پیدا می کند. در حال حاضر تحریمها سبب شده است شرکتهای تولیدی برای بازاریابی و فروش محصولات شان با محدودیتهای زیادی مواجه شوند. ارتباط بانکهای ایرانی با بسیاری از بانکهای جهانی قطع یا محدود شده است. همچنین امکان دستیابی به بسیاری از تجهیزات و تکنولوژیهای روز برای شرکتهای ایرانی وجود ندارد .درمجموع تحریم های بین المللی باعث تحمیل انواع و اقسام هزینهها و افزایش قیمت تمام شده برای شرکتهای تولیدی شده است. درصورت کاهش یا لغو تحریم ها، این موضوع می تواند تاثیر زیادی بر رشد اقتصادی و تولید ناخالص داخلی داشته باشد.
رکورد در بازار کامودیتی ها
هرچند تا شروع دوباره فعالیت در بازارهای جهانی نمیتوان باقطعیت در مورد روند آینده قیمت های کامودیتی ها اظهار نظر دقیقی ارائه کرد. اما بررسی ها نشان می دهد که در حال حاضر میزان صادرات بیلت ایران کاهش یافته است. این موضوع بیشتر به دلیل کاهش تقاضا و رقابت شدید چین در عرصه ارزان قیمت محصولات بیلت اتفاق افتاده است. ضمن اینکه مشکلات داخلی دیگری نیز از جمله ناترازی انرژی و نوسانات نرخ ارز، فشارزیادی بر بازار بیلت وارد کرده است. همچنین قیمت جهانی سنگ آهن نیز تا پایان سال میلادی گذشته، بدلیل مازدعرضه و افزایش تخفیف ها روند کاهشی داشت.
اما قیمت فولاد به دلیل کاهش موجودی انبار فولاد چین، کاهش خاصی تجربه نکرد.
پیش بینی روند بازار
به نظر می رسد در صورت ادامه روند فعلی بازار، ایجاد فضای مثبت از طریق مذاکرات و کاهش تحریمها و همچنین بهبود شرایط اقتصادی می توان انتظار داشت که نماگر اصلی بورس همچنان به رشد خود ادامه دهد. البته به دلیل رشد قیمت ها در هفتههای اخیر و شناسایی سود توسط سرمایهگذاران ممکن است برای مدتی هرچند کوتاه بازار واردفازاصلاحی شود. بنابراین درچنین شرایطی ، بهتر است سرمایهگذاران با نگاه میان مدت یا بلندمدت و بررسی عوامل بنیادی نسبت به معاملات سهام در بورس اقدام کنند تا بازدهی خوبی نصیب شان شود.