![](/Resource/images/titrbullet.png)
حمله پهپادی انصاراله به تاسیسات نفتی آرامکو
تعداد بازدید : 1
آن سوی ماجرای حمله به آرامکو
نویسنده : زهرا کریمی
بامداد روز شنبه ۲۳ شهریور رسانههای خبری عربستان از وقوع آتشسوزی در دو پالایشگاه شرکت نفت آرامکو در شهرهای «بقیق» و «هجره حُریص» خبر دادند. ساعاتی بعد «یحیی سریع» سخنگوی انصاراله یمن، ضمن بر عهده گرفتن مسئولیت این حمله اعلام کرد: «در صورتی که عربستان به تجاوز و محاصره خاک این کشور ادامه دهد، اهداف و رشته عملیات بعدی یمنیها روز به روز گستردهتر و دردناکتر خواهد بود؛ تا جایی که ریاض چارهای جز توقف تجاوزهای خود نداشته باشد.». گفتنی است، آرامکو یکی از بزرگترین شرکتهای نفتی جهان است به طوری که بر پایه نظر کارشناسان حوزه نفتی، جهان امروز بدون نفت آرامکو بیمعناست و بازارهای انرژی جهان یکی از مشتریهای اصلی این شرکت هستند. شرکتی که سلطنتی است و تحت مدیریت خاندان سعودی اداره میشود و در واقع وظیفه عابربانک این خانواده سلطنتی را بازی میکند. بارها مواضع سیاسی و اقتصادی این شرکت به جنجال خبری تبدیل شد، اما پیش از حمله پهپادی انصاراله آرامکو هیچگاه به عنوان یک تحلیل نظامی و امنیتی مورد توجه مطبوعات قرار نمیگرفت. با این حمله نگاهها به این شرکت بازگشته و تحلیلهای گوناگونی منتشر شده است. با این حال نگاه مجدد به این حادثه از جهت دیگر اهمیت ویژهای دارد.
۱- انصاراله به وعده عمل کرد. این گروه نشان داد نه تنها از حیات سیاسی یمن قابل حذف نیستند بلکه روز به روز با استفاده از توان داخلی به قدرتی دست یافته که میتوان از آن به عنوان توان بازدارنده داخلی یاد کرد. حمله به آرامکو از چند منظر اهمیت راهبردی دارد. از یک سو انصاراله به وعده پاسخ متقابل و همتراز عمل کرد و از سوی دیگر نشان داد دستش برای اهداف سراسری و پر هزینه علیه ریاض باز است. بر خلاف انتظار روز اول عربستان، این حمله با توان داخلی یمنیها انجام شد و مقاومت در یمن به سطحی از توانایی دست یافت که توانست نیمی از بازار نفت صادراتی سعودیها را از کار بیندازد. در کنار این موارد انصاراله نشان دادند درباره حوادث جنوب این کشور بیتفاوت نیستند، و اگر امارات بخواهد اقدامات ناشیانه خود را ادامه دهد حتماً ابوظبی و دبی هدف بعدی است. کما اینکه یمنیها بارها اعلام کردند در صورت ادامه سیاستهای مداخلهجویانه امارات، قطعاً این کشور در امان نخواهد بود. پیشتر هم خبرگزاری آناتولی با افشای متن جلسه مقامات اماراتی نگرانی و دلهره آنان را در برابر یمن منتشر که جنجال زیادی برپا کرد. به نظر میرسد در این حمله علاوه بر اقدامات متقابل درخصوص سیاستهای «بن سلمان» توسط یمنیها، انصاراله پیامی واضح به امارات فرستاد و نشان داد در مقابل تمامیت ارضی این کشور با احدی مذاکره نمیکند و آینده یمن فقط یمنی - یمنی است.
2-این حمله یک دستاورد اطلاعاتی و امنیتی ویژه در تاریخ یکصد سال اخیر یمن است. یمنیها در پرونده اخیر با استفاده از عناصر نفوذی در خاک عربستان، این عملیات را اجرا کردند که برای سعودیها سنگین تمام شد. آنها با استفاده از قدرت اطلاعاتی ضمن از کار انداختن سیستم پدافندی این شرکت، پهپادهای خود را از خاک عربستان علیه آرامکو به پرواز در آوردند و اهداف مد نظر را در شرکت آرامکو نابود ساختند. به کارگیری انصاراله از بیش از یک میلیون یمنی در خاک عربستان در کنار هزاران معترض خاندان سعودی و ارتشیهای آزاد شده این کشور در شبه جزیره، دستاوردی است که سعودیها باور نکرده و احساس میکنند استفاده از چنین توانی در اندازه انصاراله نیست در حالی که انصاراله نشان داد بهترین بازیگر برای به کارگیری بازیگران دیگر در شبه جزیره است. در چنین شرایطی و برای جلوگیری از سطح آسیبپذیری سعودیها مجبور شدند به دروغ حمله پهپادی را از خاک عراق اعلام کنند. این در حالی است که یمنیها پیشتر برد موشکی و پهپادی خود را به عربستان نشان دادند و بیان کردند برای زدن آرامکو و اهداف اقتصادی عربستان هیچ تردیدی ندارند. چندی قبل هم وزیر دفاع یمن با بازدید از نیروهای مستقر در خاک عربستان به آنها وعده نبرد در میدان جدید داده بود که این وعده عملی شد.
۳- یمنیها در حمله اخیر توانستند معادلات آمریکا را در منطقه به هم بریزند. آمریکاییها روی نفت و میزان صادرات آرامکو حساب باز کرده و تصور میکردند میتوانند با استفاده از سطح تولید آرامکو بر تهران و محور مقاومت فشار بیاورند. پیشتر مقامات مقاومت اعلام کردند در صورت بروز هر جنگی علیه تهران در کنار آنها میمانند و از حمایت تهران دست بر نخواهند داشت. با این حال آمریکاییها پس از حمله آرامکو جنجال جدیدی راه انداختند و کشورهایی چون عراق و ایران را در این حمله متهم کردند. انگشت اتهام مقامات آمریکا بار دیگر به سوی ایران نشانه رفت؛ گرچه چهاردهه خصومت بیمنطق با ایران چندان جایی برای ارزیابی منطقی دلایل این اتهامزنی نمیگذارد، اما شاید مهمترین دلیل ادعاهای مقامات آمریکایی در این نکته نهفته باشد که نمیخواهند باور کنند عربستان به عنوان یکی از بزرگترین انبارهای سلاحهای آمریکایی نتوانسته است در برابر پهپادهای گروه انصاراله کاری از پیش ببرد. باور این نکته برای مقامات آمریکا دشوار بوده و این دشواری آنها را به فرافکنی وادار ساخته است. البته باید گفت عملیات صورت گرفته بر پایه اطلاعات خود آمریکاییها بر توان یمنی استوار بوده و امکان دخالت ایران در این عملیات به دلیل اشراف و رصد ۲۴ ساعته ماهوارهای و پایش مرزی یمن وجود ندارد. در واقع جنجال جدید برای طرح مجدد بالا بودن سطح آسیبپذیری توان سلاحهای پدافندی آمریکاست. کما این که با سرنگون شدن پهپاد آمریکایی در خلیج فارس، بسیاری از مشتریهای آمریکاییها قرارداد خود را لغو کردند یا تغییر دادند و از این منظر سطح خریدو فروش قراردادهای تسلیحاتی آمریکا با چالش جدی مواجه شد. فراموش نشود فروشندگان و تولیدکنندگان تسلیحات در آمریکا بزرگترین حامی «ترامپ» هستند و از دست دادن آنها میتواند «ترامپ» را برای انتخابات بعدی سرنگون کند و جمهوریخواهان را از کرسی ریاست جمهوری برای حداقل چهار سال دور سازد. از سوی دیگر توان انصاراله نیز در این عملیات مشخص شد و واشنگتن حاضر نیست این توان به عنوان یک توان بومی توسط رسانهها مورد و تحلیل قرار گیرد. گروهی که آمریکاییها آنها را شبه نظامی و کوچک بر میشمردند و حتی توان مبارزه کلاسیک نداشتند به جایی رسیده که بزرگترین سامانه پدافندی آمریکایی را در عربستان از کار انداخته و منافع اقتصادی و امنیتی کاخ سفید را تهدید میکند.