درآمد ۳ هزار میلیارد تومانی دولت با ورود گاز مایع به حمل و نقل
تعداد بازدید : 0
کاهش آلودگی با ورود گازمایع به سبد سوخت
بررسی آمار موجود نشان میدهد سالانه دو میلیون و ۲۲۹ هزار تن گاز مایع در پالایشگاهها، سه میلیون و ۴۳۰ هزار تن در پتروشیمیها و سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن در میادین گازی کشور تولید میشود. به عقیده کارشناسان یکی از راههای افزایش بهرهوری گاز مایع استفاده از آن در خودروها، مخصوصاً خودروهای استانهای مرکزی کشور است که دارای پالایشگاه هستند. رضا فاقرلو، کارشناس انرژی در گفتوگو با مهر با اشاره به اینکه در صورتی که حدود یک میلیون تن گازمایع در هر سال جایگزین مصرف بنزین در کشور شود شاهد حذف هزینه حمل LPG تا مرز هستیم، گفت: به ازای حمل هر تن LPG از پالایشگاههای مرکزی کشور تا خلیجفارس به منظور صادرات، مبلغی بیش از ۳۵۰ هزار تومان یعنی حدود هشت میلیون تومان به ازای هر خودروی حمل مخصوص هزینه میشود. در حالی که این مبلغ برای حمل بنزین به میزان قابل توجهی (حدود یک سوم) کمتر است.
اولویت صادرات بنزین نسبت به الپیجی
وی افزود: قیمت هر تن بنزین در فوب خلیجفارس ۱۵۰ دلار بیشتر از قیمت هر تن گازمایع است. بنابراین بنزین با نرخ آزاد شده با قیمت بیشتر نسبت به گاز مایع صادر میشود.
به گفته این کارشناس انرژی با مصرف یک میلیون تن LPG در خودروها، مصرف ۱.۲ میلیون تن بنزین آزاد میشود که با توجه به صفر شدن هزینه حمل و نقل الپیجی تا مرز و همچنین ارزش صادرات بیشتر بنزین در مقابل گازمایع در مجموع درآمدی برابر سه هزار میلیارد تومان برای کشور خواهد داشت. در نتیجه جایگزینی الپیجی به جای بنزین، آلودگی هوا در کلانشهرهایی نظیر تهران، تبریز، اصفهان و اراک کاهش مییابد.
کاهش آلودگی هوا ثمره ورود گازمایع به سبد سوخت است
شهرهای دارای پالایشگاه، معمولاً دارای هوای آلوده هستند. بنابر نظر کارشناسان و با توجه به آمارهای اعلام شده درصد زیادی از آلودگی هوا ناشی از خودروهاست. سوخت LPG نیز در دنیا به سوخت پاک معروف است و آلایندههای حاصل از آن بسیار کم است؛ بنابراین با استفاده از این سوخت در خودروها، میتوانیم به کاهش آلودگی هوای این شهرها کمک کنیم. معمولاً کشورهای توسعه یافته برای کاهش آلودگی هوا از منابعی برای جایگزینی بنزین و دیزل استفاده میکنند که از سویی در دسترس باشد و همچنین مصرف آن سوخت در داخل کشور نسبت به صادرات آن، صرفه اقتصادی بیشتری داشته باشد.
تنوع سبد سوخت و ایجاد امنیت پایدار
به گفته این کارشناس حوزه انرژی برای استفاده از الپیجی به عنوان سوخت خودرو، ایران با هیچ کمبودی برای عرضه گازمایع مواجه نیست زیرا ۷۵ درصد از گازمایع تولیدی کشور صادرات میشود که میتوانیم قسمت بیشتری از آن را در داخل کشور عرضه کنیم. با این کار متنوع شدن سبد سوخت خودروها نیز در کشور اتفاق میافتد و مصرف کنندگان بنزین کمتر میشوند. همین مسئله از نظر امنیتی نیز میتواند به نفع کشور باشد چراکه اعتراضاتی مشابه اعتراضات بنزینی آبانماه ۹۸ را کاهش میدهد و از طرفی صادرات بنزین که با ارزشترین فرآورده در بازارهای صادراتی است بیشتر میشود و دولت نیز از این راه سود میبرد.
وی اظهار داشت: کشورهایی مانند روسیه و کرهجنوبی در سالهای گذشته علاوه بر بنزین و دیزل، LPG و CNG را در سبد سوختی خود قرار دادهاند. این تنوع در سبد سوختی باعث میشود در صورت گران شدن یا کمبود یک فرآورده مانند بنزین، همه اقشار مردم تحت تأثیر قرار نگیرند و ماجراهایی مانند اتفاقات امنیتی آبان ۹۸ در کشور پیش نیاید.