مصوبه اخیر شورای نگهبان همچنان با انتقاد اصلاحطلبان مواجه است. هرچند این شورا، چنین مصوبهای را حاصل یک امر طبیعی، ضابطهمند و حقوقی معرفی میکند، اصلاحطلبان آن را در تعارض با جایگاه فراجناحی و قانونی این نهاد نظارتی میدانند. بر اساس بندهای اول و دوم ماده یک، رجال مذهبی، رجالی هستند که آگاهی لازم به دین اسلام و مذهب تشیع داشته و تدین و تقیدشان به انجام شعائر و مناسک دینی در زندگی فردی و اجتماعی از برجستگی ویژهای برخوردار باشد، بهگونهای که در میان مردم به این خصوصیت، شناخته و مشهور باشند. رجال سیاسی، رجالی هستند که قدرت تحلیل و درک آنها از مسائل و پدیدههای سیاسی به جهت آگاهی عمیقشان از مسائل سیاسی اجتماعی اعم از داخلی و بینالمللی و حضورشان در صحنههای سیاسی بهنحوی باشد که همواره مصالح نظام اسلامی و معیارهای اصیل انقلابی در عملکرد آنها لحاظ شده باشد، بهگونهای که در میان مردم به این خصوصیت، شناخته و مشهور باشند.
-
در انتظار تعریف و تفسیر رجل سیاسی!
وزیر کشور هم در این رابطه گفت: منتظر تفسیر حقوقی معاونت حقوقی ریاست جمهوری درباره مصوبه اخیر شورای نگهبان هستیم. عبدالرضا رحمانی فضلی در حاشیه نشست ستاد انتخابات در نشست خبری با اشاره به ابلاغیه اخیر شورای نگهبان و اجرای آن از سوی وزارت کشور گفت: شورای نگهبان پیرو ابلاغ سیاستهای کلی انتخابات موظف شده رجال سیاسی را تعریف و تفسیر کند و شرایطش را بگوید.
-
تلقی سیاسی از مصوبه اخیر ناشی از بیاطلاعی و شاید اغراض دیگر
«سیامک رهپیک» قائم مقام دبیر شورای نگهبان، هدف مصوبه این شورا برای ساماندهی ثبتنام داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری را ضابطهمند کردن این موضوع دانست و گفت: مصوبه جدید بازنگری، مصوبه سال ۹۶ شورای نگهبان و سیاستهای کلی انتخابات ابلاغی رهبری معظم انقلاب است. به گفته قائم مقام دبیر شورای نگهبان، این تاریخچه را برای کسانی که مطلع نبودند گفتم که توجه کنند این موضوع قدمتی چند ساله دارد. همه تلاش کردند و حتی در سیاستهای کلی انتخابات هم دنبال رفع اشکالات و نواقص بودند یعنی در ثبت نامها و عدم دقت در ورود افراد به این حوزه راه حلهایی را پیش بینی شد بنابراین کاملاً این موضوع یک امر طبیعی اداری و حقوقی در کشور است و تلقی سیاسی بودن آن، به این دلیل است که شایداطلاعی از این گردش کار و سوابق نداشتند البته ممکن است اغراض دیگری هم باشد.
-
۱۵ مرجع میتوانند در بررسی صلاحیت داوطلبان شوراها اعلام نظر کنند
«سیدحمیدرضا کاظمی» با بیان اینکه در بررسی صلاحیتهای داوطلبان بدون توجه به گرایشهای سیاسی به پرونده و نظر مراجع قانونی توجه میکنیم، گفت: در بررسی صلاحیت داوطلبان شوراهای شهر و روستا علاوه بر مراجع چهارگانه، ۱۱ مرجع دیگر هم میتوانند اعلام نظر کنند. کاظمی با اشاره به ملاک هیات نظارت برای بررسی صلاحیت داوطلبان، اظهار داشت: ملاک هیاتهای نظارت برای تأیید صلاحیت داوطلبان با استناد به مدارک مراجع چهارگانه است اما در ماده ۴۹ قانون انتخابات شوراها به صراحت آمده است که هیات اجرایی موظف است به منظور احراز شرایط مذکور درباره هر یک از داوطلبان عضویت در شورای اسلامی شهر حسب مورد از مراجع ذیربط از قبیل اداره اطلاعات، نیروی انتظامی، دادگستری، ثبت احوال استعلام کند.
-
نهادهای حاکمیتی نقش اجماع ساز را برای جناح اصولگرا ایفا میکنند
«علی شکوری راد» در آیین رونمایی از برنامه جامعه قدرتمند - دولت توانمند حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، با اشاره به مصوبه اخیر انتخاباتی شورای نگهبان، گفت: جناح اصولگرا دارای تشتت بسیاری است بر همین اساس نهادهای حاکمیتی نقش اجماع ساز را برای جناح اصولگرا ایفا میکنند.
وی افزود: ما در انتخابات گذشته از آقای روحانی حمایت کردیم و این حمایت مبتنی بر دستاوردهای ایشان بود اما در دوره دوم به دلیل خروج آمریکا از برجام دولت دچار تحریم اقتصادی شد. طبیعتاً بسیاری از برنامههای در دست اجرا، اجرایی نشد. دستاورد دوم دولت آقای روحانی، عدم خروج ایشان از برجام بود که فرصت احیای مجدد برجام را داد. امیدواریم بتوان با مذاکرات و تصویب FATF با افزایش مشارکت مردم در انتخابات مواجه شویم.
-
شورای نگهبان باید فراجناحی باشد
«جمیله کریمی» دبیر جمعیت زنان مسلمان نواندیش منطقه فارس همچنین با بیان اینکه اصولگرایان همیشه در نهادهای نظارتی میدان دار اصلی هستند، در صورتی که فصل سوم قانون اساسی تصریح دارد که همه جریانها و شهروندان در مقابل قانون باید از حقوق برابر برخوردار باشند، بر لزوم فراجناحی بودن شورای نگهبان تاکید کرد.
-
شورای نگهبان اجازه قانونگذاری ندارد
اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاههای سراسر کشور با انتشار بیانیهای تاکیدی یادآور شد: طبق قانون اساسی، وضع قانون در اختیار مجلس شورای اسلامی است و شورای نگهبان اجازه قانون گزاری ندارد. باید توجه داشت سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری تناقضی با قوانین کشور ندارد و بهانهٔ اجرای آن سیاستها، اختیارات فراقانونی به هیچ نهادی نمیدهد.
-
تا امروز جز سه نفر همه داوطلبان در جلسه جبهه اصلاحات حاضر شدهاند
«صفر اسلامی» سخنگوی انجمن اسلامی معلمان به خبرنگار ایرنا گفت: همه گزینههای اصلاحات جز ظریف، جهانگیری و عارف به جبهه اصلاحات آمده و در وقتی که در اختیار داشتند، برنامه و نظر خود را ارائه دادند.
-
پس از پایان گفت و گوها، مجمع عمومی تصمیم خود را اعلام میکند
«آذر منصوری» در گفتوگویی در خصوص ارائه برنامه نامزدها به جبهه اصلاحات ایران، گفت: جلسه گفتوگو و ارائه برنامه کاندیداها ادامه دارد و تاکنون آقایان مصطفی تاجزاده، محمود صادقی، مسعود پزشکیان، محمد شریعتمداری، محمد صدر، محسن هاشمی، صادق خرازی، عباس آخوندی و مصطفی کواکبیان و همچنین خانمها شهیندخت مولاوردی و زهرا شجاعی برنامههای خود را ارائه و به پرسشهای اعضای مجمع عمومی پاسخ دادند. سخنگوی جبهه اصلاحات ادامه داد: این گفتوگوها طبق برنامه ادامه دارد و پس از پایان این گفتوگوها مجمع عمومی تصمیم خود را اعلام خواهد کرد. وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا خبر حضور محمدجواد ظریف در جلسه امروز جبهه اصلاحات ایران صحت دارد، گفت: خیر چنین خبری صحت ندارد.