پیگیری ماجرای صنایع لوازم خانگی ایران در گفت و گو با دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:
تعداد بازدید : 4
حال تولید لوازم خانگی خوب نیست
نویسنده : مریم یادگاری / گروه اقتصاد
خرید لوازم خانگی، یکی از بزرگترین دغدغههای خانوادهها به شمار میرود چراکه به لوازم خانگی باید به چشم نوعی سرمایه نگاه کرد و اگر این سرمایه استاندارد نباشد و از کیفیت لازم برخوردار نباشد، نه تنها به مرور زمان مستهلک میشود بلکه در حین استفاده هم میتواند هزینه زیادی روی دستتان بگذارد.
-
تولیدات زیرپلهای ارزان و بیکیفیت
تولید انبوه یکی از موضوعات اساسی در توسعه صنعت لوازم خانگی به شمار میآید. در حال حاضر اگرچه تعداد تولیدکنندگان لوازم خانگی بسیار زیاد است؛ اما گویا کیفیت در این میان جایگاهی ندارد. مسئولان میگویند که عدم رونق فروشگاههای سطح شهر به معنای رکود در تولید و توزیع در این بخش نیست و اگر تولیدکنندگانی هستند که تولید آنها در بازار با اقبال مواجه نمیشود، باید به بهبود کیفیت کالای تولیدی خود بیندیشند. اکنون علاوه بر کسادی بازار داخلی، صادرات لوازم خانگی نیز کم شده و این موضوع به دلیل موانعی است که سر راه صنعت لوازم خانگی سبز شده است؛ از مهمترین موانع موجود سر راه صادرات لوازم خانگی مشکلات نقدینگی واحدهای تولید این صنعت، قیمت تمام شده رقابتی و بالا بودن تعرفه واردات در برخی کشورها است. از جمله مشکلات دیگر در این صنعت میتوان به تولیدات زیرپلهای ارزان و بیکیفیت در برخی از شهرها اشاره کرد. بنابراین عدم وجود استراتژی مشخص صادراتی، عدم ثبات در قیمتگذاری کالا، عدم امکان گشایش اعتبارات اسنادی، بالابودن نرخ تعرفههای ترجیحی در برخی کشورها، ناهماهنگی بازاریابی ناشی از تجارت پیلهوری توسط دلالان و قاچاق و عدم مدیریت واردات محصولات مشابه خارجی از جمله مشکلات صنعت لوازم خانگی کشور هستند.
-
برخی سراغ قطعات ارزان قیمت رفتهاند که فاجعه است
عباس هاشمی دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران است وی با بیان اینکه در پی اثرات منفی قیمتگذاری دستوری، تولیدکنندگان باید قیمت تمام شده را پایین بیاورند و حتی برخی سراغ قطعات ارزان قیمت رفتهاند، گفت: به دلیل رکود حاکم بر بازار به دنبال افزایش قیمت نیستیم، اما ممکن است بر اساس قیمت نهادهها، در شرایطی برای بقا مجبور به افزایش قیمت باشیم. وی اظهار کرد: در انتهای سال ۱۳۹۹ حدود ۲۴۰ واحد تولیدی عضو انجمن بودند که ۴۱ واحد قطعه ساز بودند. اما انتهای ۱۴۰۰ اعضای انجمن به ۲۵۲ واحد رسید که ۴۴ تا از این واحدها قطعه سازان هستند. تعداد کل اعضای انجمن نیز ۱۲ درصد رشد داشته است. وی با بیان اینکه انجمن طی ۲۱ سال مداوم نمایشگاه بینالمللی تخصصی لوازم خانگی را برگزار کرده، گفت: سال گذشته ۴۱۸ واحد صنعتی در نمایشگاه مشارکت داشتند که ۴۱۱ شرکت داخلی و هفت خارجی بودند.
هاشمی با اشاره به موضوعات محوری در حوزه صنعت لوازم خانگی، گفت: اولی قیمتگذاری دستوری است که چالشهایی برای صنعت ایجاد کرده، اما انجمن اعلام آمادگی کرده که مدلهای دانش محور از کشورهای دیگر آماده کند. پیشنهاد دوم نظارت پسینی است. از طرف دیگر رکود نسبی در بازار حاکم است. دبیر کل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران با بیان اینکه قیمت گذاری دستوری برای زمانی است که تولید کمتر از عرضه است و امکان سو استفاده وجود دارد، تصریح کرد: اما در شرایط عادی نباید چنین روندی حاکم باشد. این در حالی است که دولت توجهی به افزایش قیمت نهادههای تولید ندارد و بعد از چند ماه از درخواست تولیدکنندگان برای افزایش قیمت در نهایت گفت بخاطر وضعیت معیشت مردم بیشتر ۱۰ درصد مجوز افزایش قیمت نمیدهد. اما به هر حال اقتصاد پویا است و راه خود را پیدا میکند. مثلاً تولیدکنندگان سرعت تولید را کاهش میدهند که احتمالاً منجر به کمبود و افرایش قیمت و در نهایت افزایش قاچاق میشود. همچنین به گفته وی با توجه به اینکه به دلیل قیمت گذاری دستوری، تولیدکنندگان باید قیمت تمام شده را پایین بیاورند، برخی سراغ قطعات ارزان قیمت رفتهاند که فاجعه است. در مقابل دولت برای صادرات هدفگذاری کرده، اما استراتژی ندارد. تحقیق، توسعه و افزایش کیفیت هزینه دارد. بنابراین قیمتگذاری دستوری منجر به کاهش تولید، افزایش قیمت، افرایش قاچاق و افت کیفیت میشود. وی در ادامه با بیان اینکه صادرات نیاز به تولید با کیفیت و بازار خوب دارد و باید پایدار باشد، اظهار کرد: الان صادرات مقطعی است؛ مثلاً یک دورهای به عراق و افغانستان صادر میشود و بعد با یک اتفاق متوقف میشود. ما دنبال پایداری صادرات با قوانین هستیم. اما وقتی سیاستهای سرکوب قیمتی دنبال میشود نمیتوان تولید داخل و صادرات را جدا کرد. تولید پیوسته است و وقتی نمیتوان آپشنهای جدید اضافه کرد و قطعات با کیفیت آورد در صادرات تأثیر دارد. هاشمی ادامه داد: صادرات لوازم خانگی و قطعات به طور متوسط سالانه ۳۰۰ میلیون دلار است که خیلی مبلغ کمی است. ارزبری این صنعت در سال ۱۴۰۰ معادل ۱.۳ میلیارد دلار بوده است. بنابراین باید به دنبال توزن و بعد تراز مثبت باشیم که نیاز به تعاملات صحیح با دنیا دارد.
-
تهیه یک سند جامع در خصوص صنعت لوازم خانگی
آقا محمد عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی اذعان کرد: تهیه یک سند جامع در خصوص صنعت لوازم خانگی الزامی است و البته که در این مهم باید بازار منطقه نیز مد نظر قرار بگیرد. آقا محمد افزود: باید گروههای تخصصی به بحث طراحی محصولات لوازم خانگی بپردازد. نمیشود برای هر گروه تولیدکننده یک سایت بزرگ طراحی راه اندازی کرد اما میتوانیم یک بخش بزرگ طراحی تخصصی داشته باشیم که در زنجیره تولید قرار بگیرد و همه تولیدکنندگان از آن بهره ببرند. در نهایت شرکتهای میتوانند به اختصاصی سازی محصولات خود فکر کنند تا رقابت شکل بگیرد. وی گفت: قابل قبول نیست که نمیتوانیم در صنعت لوازم خانگی باهم همکاری کنیم. سیاستهای کشور در پسا تحریم حمایت اساسی و اصولی از تولیدات داخلی است اما کسانی در بازار فعال خواهند بود و به صورت جمعی کار خواهند کرد، حمایت خواهند شد. هرکه از این زنجیره بیرون باشد در جمع تولیدکنندگان قرار نخواهد گرفت.