میزگرد با موضوع سیل به میزبانی آب منطقهای یزد برگزار شد:
تعداد بازدید : 0
تعارضات سازمانها و منافع اشخاص سد راه مدیریت
نویسنده : سید محمد جواد عرفان فر / یزد
طی میز گردی با حضور مسئولین ذیربط و اصحاب رسانه استان علت و چگونگی خسارات وارده سیل سال جاری در یزد مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
محمد مهدی جوادیان زاده مدیر عامل آب منطقهای یزد با اشاره به اینکه آب منطقهای یزد برآن شده است تا در برنامههای مختلفی که پیش میآید با حضور دستگاههای ذیریط میزگرد مطبوعاتی ترتیب دهد تا موضوع و رخدادهای پیش آمده را از زوایای مختلف مورد کارشناسی و بررسی قرار دهیم و در نهایت روشنگری صورت گیرد و باز خورد های فنی آن را مورد بهره برداری قرار دهیم و اظهار امیدواری کرد با این نشست که پیرامون علل، چگو نگی و معضلات سیل اخیر تشکیل شده است خروجی خوب، کارشناسی و مفید مفیده ای را در بر داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤال اینکه دوره بازگشت سیل به چه معناست گفت: در موضوع دوره بازگشت سیل که در بعضی جاها 500 سا له معرفی شده است در تعریف بازگشت سیل باید گفت اینکه تا پانصد سال دیگر بازگشت سیل را نخواهیم داشت نگاه درستی نیست در حقیقت دوره بازگشت برای بیان حجم و بزرگی بکار برده میشود در بحثهای احتمالی و بر مبنای دادههای تاریخی است که اتفاق افتاده اخیر انتظار میرود که سیل اتفاق اخیر هر پانصد سال یکبار اتفاق بیافتد و حجم بزرگی آن انتظار میرود هر 500 سال اتفاق بیافتد و این به این معنی نیست که تا پانصد سال دیگر شاهد اینگونه سیلی نباشیم ممکن است سال آینده هم شاهد این اتفاق باشیم.
جوادیان زاده افزود: بنابراین هر رودخانهای دوره بازگشت مشخص و مختلفی را دارد و بستگی به جریان آوردی است که در رودخانه اتفاق می افتد و هر توزیع آماری میتواند دوره بازگشت و حجم و انتظار آن را برای ما بیرون بیاورد بعنوان مثال رودخانه شهرستان تفت 97 متر مکعب در ثانیه جریانی است که در این رودخانه پیک سیلاب گذر کرده است این جریان در حقیقت معادل دوره پانصد سال بوده است
رضا باقری نماینده اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد نیز در خصوص تعریف دوره بازگذشت سیل بیان داشت: براساس آمار اگر یک وقوعی اتفاق بیفتد مثل سیل اگر حداقل هر صد سال یکبار اتفاق افتاد یعنی در یک دوره صد ساله حداقل یکبار اتفاق افتاده است می گویند دوره بازگشت آن صد ساله است مثل سیل سال 1335 که اتفاق افتاده الان میگوییم صد ساله است یعنی وقتی وقوعی حداقل یک بار اتفاق می افتد زمان بازگشت را برای ما مشخص میکند.
وی گفت: ممکن است باتوجه به تغییر اقلیمی که بوجود میآید وسیل اردیبهشت را که دوره بازگشت آن را 100 ساله و سیل مرداد ماه را 500 ساله اعلام شده ممکن است این آمارها به روز شود و در دورههای آینده متغیر بشود واین آمار در آینده به روز آوری و روز رسانی شود.
نماینده اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد تاکید داشت علی رغم اعتیار 20 میلیارد تومانی که برای سیل اخیر در نظر گرفته شده متاسفانه تعارضات و منافع سازمانها و اشخاص مانع از کار شده و تاکید نمود که مسئولین ذیربط میبایست نسبت به رفع تعارض اقدام نمایند و ضرورت دارد که این اتفاق بیافتد و چنانچه قبل از وقوع سیل اخیر هم اقدام نموده بودیم میتوانست موجب خسارات وارده اخیر نشود.
جوادیان زاده در پاسخ به اینکه معابر و خیابانهای جدید شهر بر عکس معابر و خیابانهای قدیم ظرفیت و پذیرش اینگونه وقوعها را ندارد بیان داشت: با توجه به بارش سنگین اتفاق افتاده اخیر که بدنبال آن شاهد این سیل بودیم و 75 میلیمتر بارش در دو سه ساعت یک رخداد عجیب و غریبی است.
مدیر عامل آب منطقهای یزد ضمن اعلام نوع و ارائه آمار در صد زیانهای مالی سیل و تفکیک نوع زیان به اعلام مشخصات و تلفات و خسارات تعدادی از سیلابهای مخرب در کشور را از سال 1369 تا سال 1395 پرداخت و گفت: چنانچه سیلاب اردیبهشت و مرداد سال جاری را در این لیست قرار دهیم جزو سیلابهای تاریخی و سنگین کشور محسوب میشود بنابر این خود این اتفاق یک چیز تاریخی است و تاکنون به این شدت نبوده البته اشکالاتی هم در کار بوده است که باعث میشه سیلاب وارد شهر بشود.
و ی نیز علت ورود سیل مرداد ماه سال جاری به شهر یزد را تعرض و شکسته شدن سیل بند قطعه 4 و واگذاریها و ساخت و سازهای غیر کارشناسی و مسدود شدن گذر جریان سیل دانست که شهرداری مصمم به اصلاح و باز گشایی مسیر شده است.
سعید رحیمی بافقی نماینده اداره کل راه و شهرسازی نیز با بیان اینکه بر اساس بررسیهای بعمل آمده از عکسهای هوایی سالهای 35 13 و 59 13 و مشاهده رودخانههایی که یه سمت شهر میآمده علت وارد شدن خسارت و صدمه سیل اخیر را ساخت و سازهای بی رویه و کارشناسی نشده دانست و گفت: سه رودخانه اصلی از سمت دخمه به سمت شهر بوده و از طریق رودخانه مرکزی عبور و دفع میشده است و عبور میکرده است که الان یکی از مسیرهای اصلی دانشگاه علوم پزشکی است و بلوار خامنهای دقیقاً یکی از مسیرهای اصلی سیل است که ادامه آن وارد بلوار فردوسی سپس کنار پارک شادی و محل بخشداری فعلی مسیری است که کاملاً عکسها به ما نشان میدهد و لذا واگذاریهای در مسیر اصلی و مستحدثات احداثی موجب تغییر و عوض شدن جهت مسیر رودخانهها شده است.
وی ادامه داد مسدود شدن قناتهای در مسیر هم از جمله موانعی است که اتفاقات اخیر را رقم زده است و تا کنون حدود 180 مورد از آن مشاهده و مورد بررسی قرار گرفته است.
وی افزود: ایزوگام کردن پشت بامهای بافت قدیم و هدایت آبهای پشت بامها که میبایست در صد بالایی از بارشها را جذب کند و تغییر ناودانها از داخل حیاط به کوچه که به سمت باغچههای منازل هدایت میشده است و مسدود نمودن جوی و باغچههای معابر فرعی و اصلی و آر همه مهمتر حجم و شدت بارش بالادر زمانی کوتاه خود مسبب ایجاد روان آبهایی شد که بدنبال آن موجب خسارت و تخریبهای قابل توجه بر اثر سیل اخیر گردید.
رحیمی در خصوص واگذاریهای مسکن و شهرسازی از جمله دانشگاه و پارک علم وفناوری گفت: وظایف در خصوص هرگونه اقدام حفظ و جلو گیری از اتفاقات احتمالی به بعهده واگذار شونده است و پس واگذاری هیچگونه دخل و تصرفی را نخواهیم داشت.
اعظم حبیبی نماینده محیط زیست نیز علت را تغییر اقلیمی دانست که در تمام دنیا اتفاق افتاده است و تغییر الگوی برف به باران را موجب این وقوع دانست و بیان داشت ذوب شدن تذریجی برف که در قدیم بیشتر شاهدش بودیم مشکلی را در پی نداشته لیکن وقتی برف به باران آنهم بارش یکساله در چند ساعت موجب جاری شدن سیل و تبعات غیر قابل انتظار آن میشود.
وی افزود: از طرفی زمان بارشها از زمستان به بهار و تابستان افتاده است چنین بارشی در تابستان با این حجم و سرعت بالا قبلاً نبوده است و اگر هم بوده تاریخی است و همان گردش 500 ساله ایست که گفته شد.
یدالله سلیمیان مدیریت بحران شهرداری یزد هم بیان داشت: شهرداری بعد سیل اردیبهشت 15 روز قبل از وقوع سیل کاملاً آماده باش بود و لیکن از آنجائیکه سیل بند قطعه 4 موجب دستبرد قرار گرفته بود و قسمتی تخریب و قسمتی ساخت وساز انجام شده و خیابان کشی و زیر سازی آسفالت انجام شده است و یکسری هم نخاله در مخزن این سیل بند تخلیه شده بود و لذا اقدام به احداث و ایجاد سیل بند و جایگزینی برای مخزنی که پر شده بود با همکاری مؤسسه کوثر در بالادست آن شد که حدود 350 هزار متر مکعب پشت این سد آبگیری شد و از ورود آب به داخل شهر جلوگیری شد.
وی تصریح داشت: با اصلاح و استحکام سیل بند قطعه 2 هم از ورود حدود دو برابر از آب واردشده به شهر جلوگیری شد.
مدیریت بحران شهرداری یزد در ادامه با توجه به اتفاقات اخیر؛ به تشریح اقداماتی که شهرداری در نظر دارد تا با انجام آن موجب رفع موانع احتمالی و ایجاد زیرساخت لازم در مواجه با اینگونه اتفاقات پرداخت و ابراز امید واری کرد که با این اقدامات نسبت به روز رسانی وضعیت موجود و نیازهای لازم صورت پذیرد.
ملک زاده مدیرکل اداره بحران استان یزد با بیان اینکه اولین مصاحبه من در خصوص آب گرفتگی معابر سطح شهر پس از بارشها بود و گفت دغدغه اولیه من پس از مسئولیت ایجاد حساسیت مردم نسیت به مدیریت و مسائل بحران بود و الان در اولویت دغدغههای مردم قرار گرفته است که متاسفانه نگاه عمومی مردم به آمادگیهای لازم در خصوص خطرهای احتمالی بسیار ضعیف است بعنوان مثال عدم اطفای حریق در منازل و اضافه کرد سیل اخیر به منازلی که کرسی نداشت و گود برداریهای رهاشده در مجاورت مستحدثات و منازل مسکونی مستعد آبگرفتگی بود به مبلغ 50 میلیارد تومان تخصیص داده شده مدیریت بحران کشور جهت جبران خسارات وارده سیل پرداخت و تصریح نمود که مبلغ تخصیص داده شده پاسخگوی جبران خسارتها را نخواهد نمود لیکن چنانچه قبل حادثه برای جلوگیری همین رقم را داده بودند خسارت کمتری را وارد میشد.
وی با اشاره به تدبیر در خصوص خسارات احتمالی گفت یک قاعده ایست که یک دلار هزینه برای پیشگیری از یکصد دلار هزینه جلو گیری میکند.
ملک زاده با اشاره به عدم جدی گرفتن وقوع سیل در خصوص هشدارهای لازم به مردم گفت: با بسج همگانی مسئولین و اصحاب رسانه در فضای عمومی اطلاع رسانی پی در پی انجام شد که تعدد آن حالت طنز پیدا کرده بود و هشدار قرمزی که داده میشد حکایت از عدم آمادگی مسئو لین و مردم داشت و معنی عدم توانمندی لازم دولت و مردمی را میدهد و مستلزم خسارات گسترده حتمی را بیان میکند که این هشدار هم داده شد.
وی گفت: هرجند باب نقد باز است لیکن پس از سیل اردیبهشت ماه عدهای رفتند بدنبال پیدا کردن مقصر که این عمل هم موجب دلسردی و هم جریان پیشگیری و اجرای وظایف را کند کرد.
ملک زاده با بیان اینکه: برآورد پیش بینی خساراتی که بعد از سیل اخیر داشتیم در حوزههای مختلف خیلی بیشتر از این بود که هم نشان از پیشگیریهای مسدولین و هم رحم خداوند بود گفت: وظیفه هم اکنون ما باز سازی و بهسازی و بازتوانی است که بنا به سفارشات استاندار محترم با سرعت این عمل انجام خواهد شد.
وی گفت: محوریت بحران این دفعه بعهده شهرداری بود و حوزه ارتباطات و هماهنگی با دستگاهها را خیلی خوب اعلام کرد و گفت: محوریت اصلی کار ما خانههایی است که تخریب شده و قریب به پنج هزار واحد است که هم شامل احداث و هم تعمیری است. که حدود 20 درصد احداثیها را در بر میگیرد که به یک و دو تقسیم میشوند
ملک زاده تاکید نمود: برای تأمین هزینهها و خسارات وارده به مردم همچنان در حال پیگیری اعتبارات دولتی هستیم که مصوب بشود و همچنان منتظریم. مدیرکل اداره بحران استان یزد در ادامه افزود: استاندار هم برای تأمین هزینهها از نهادهای حمایتی مثل بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام در خواست کمک کردهاند.