25 شهریور روز همکاری جهانی برای حفاظت از زندگی روی زمین است؛
تعداد بازدید : 2
گامهای ایران فراتر از تعهدات بین المللی در حفظ لایه ازن
نویسنده : یلدا توکلی / گروه جامعه
پس از الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون وین و پروتکل مونترال و تعهدات مجلس شورای اسلامی به منظور اجرای مصوبات این پروتکل و اصلاحیههای آن، سازمان حفاظت از محیط زیست در جهت حفاظت از لایه ازن و جلوگیری از تخریب بیشتر آن و اجرای پروژههای تبدیل و انتقال فناوری، ارتقای همکاری و هماهنگی بین دولت و صنایع مرتبط را در دستور کار قرار داد.
-
کاهش ۳۵ درصدی در تعهدات ایران
۲۵ شهریور ماه با عنوان همکاری جهانی برای حفاظت از زندگی روی زمین از طرف برنامه محیط زیست سازمان ملل نام گرفته است و ایران جزو کشورهای پیشرو در زمینه بسط همکاریهای منطقهای با کشورهای همسایه برای ظرفیت سازی در راستای استفاده از توانمندیهای منطقهای و بومی برای مدیریت حذف مواد مخرب لایه ازن و کنترل تجارت مواد و کالاهای حاوی این مواد مخرب است.
در حقیقت در سال ۱۹۹۴، مجمع عمومی سازمان ملل موافقت خود را با تعیین روزی به عنوان روز حفاظت از لایه ازن اعلام کرد. در نتیجه، ۱۶ سپتامبر به عنوان روز حفاظت از لایه ازن انتخاب شد، ۳۰ سال پس از امضای پیمان مونترال، تأیید شد که حفره لایه ازن در حال ترمیم است، با توجه به تاثیرات گازهای کاهش ازون، انتظار میرود تا اثرات شیمیایی این نوع گازها بین ۵۰ تا ۱۰۰ سال ادامه یابد.
لایه ازن در اطراف کره زمین همچون سپری در برابر پرتوهای خطرناک فرابنفش خورشید عمل میکند و مانع از عبور پرتو خطرناک فرا بنفش UV-B خورشید و رسیدن آن به سطح کره زمین میشود، به همین دلیل وجود لایه ازن برای ادامه حیات روی کره زمین بسیار اهمیت دارد. در پروژه مدیریت حذف مواد مخرب لایه ازن نیز ایران متعهد شده بود که تا ابتدای سال ۲۰۲۲ کاهش ۳۵ درصدی این مواد را داشته باشد در حالی که به عدد ۶۷ درصد کاهش رسیدهایم، یعنی ۳۲ درصد از تعهدات بین المللی خود جلوتر هستیم.
-
ایران ۹۸۰۰ تن مواد مخرب لایه ازن را از چرخه مصرف خارج کرد
ابراهیم حاجیزاده مدیر طرح ملی حفاظت از لایه ازن است وی با تاکید بر اینکه، طبق زمان بندی پروتکل مونترال برای حذف مصرف مواد مخرب لایه ازن از صنایع، کشاورزی و خدمات، کشور توانسته است به تعهدات خود عمل کند اذعان داشت: تا کنون ایران ۹۸۰۰ تن مواد مخرب لایه ازن را طبق جدول زمانبندی پروتکل مونترال از چرخه مصرف خارج کرده که موجب انتقال و تبدیل فناوریهای سازگار با لایه ازن در ۱۳۷۸ واحد تولیدی و خدماتی شده است. به گفته وی، در پروژه مدیریت حذف مواد مخرب لایه ازن، کاهش ۳۵ درصدی تا ابتدای سال ۲۰۲۲ تعهد شده بود که در حال حاضر از برنامه جلوتر هستیم و به عدد ۶۷ درصد کاهش رسیدهایم.
-
هنوز زبان علمی برای حفظ ازن به خانوادهها تفهیم نشده
نورالله مرادی معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست است وی با تاکید بر اینکه هنوز زبان علمی برای حفظ ازن به خانوادهها و عموم جامعه تسری پیدا نکرده است و باید تلاش کنیم تا این اتفاق بیفتد. معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اهمیت حفظ و بازسازی لایه ازن برای تداوم حیات بشر و دیگر موجودات زنده کره زمین، گفت: باید موضوع حفاظت از ازن را به معارف عمومی تبدیل کنیم تا مردم نسبت به آن دغدغه داشته باشند. وی با اشاره به همکاری مطلوب معاونتهای محیط زیست انسانی و آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه موضوعات مختلف زیست محیطی، پیشنهاد کرد شرایط لازم برای همگانی سازی مسائل مربوط به حفاظت از لایه ازن هم فراهم شود. معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اهمیت حفظ و بازسازی لایه ازن برای تداوم حیات بشر و دیگر موجودات زنده کره زمین، گفت: باید موضوع حفاظت از ازن را به معارف عمومی تبدیل کنیم تا مردم نسبت به آن دغدغه داشته باشند. مرادی، استفاده از قالبهای جدید رسانهای و آموزشی در همگانی سازی مسائل مربوط به حفاظت از لایه ازن را مؤثر توصیف و اظهار امیدواری کرد با همکاریهای صورت گرفته بین معاونتهای محیط زیست انسانی و آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر دستگاههای ذیربط، این اتفاق بیفتد و سهم ایران در این حوزه به نحو چشمگیری افزایش یابد.
-
اصلاحیه کیگالی فرصتی برای بهبود بهره وری انرژی
ایرج حشمتی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست نیز اصلاحیه کیگالی را فرصتی برای بهبود بهره وری انرژی در بخش سرمایش و استفاده از فناوریهای جدید دانست و افزود: پروتکل مونترال از طریق اصلاحیه کیگالی موجب کاهش مصرف هیدروفلوروکربن ها میشود که این امر، کند شدن روند گرمایش جهانی کره زمین را در پی دارد. به گفته حشمتی، تاکنون ۱۲۴ کشور جهان به عضویت این اصلاحیه درآمدهاند. معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به شعار امسال روز جهانی اوزن با عنوان همکاری جهانی برای حفاظت از زندگی روی زمین، تصریح کرد: پیروی از این شعار یادآور این اصل مهم است که باید عزم خود را برای سلامتی بشر و تمام موجودات روی زمین جزم کنیم. وی خاطرنشان کرد: امروز پس از گذشت بیش از سه دهه از تصویب عضویت ایران در کنوانسیون وین و پروتکل مونترال در مجلس شورای اسلامی، مصرف بخش عمدهای از مواد مخرب لایه ازن به میزان حدود ۹۸۰۰ تن در ۱۳۷۸ واحد تولیدی و خدماتی حذف شده است. حشمتی افزود: با اجرای مرحله دوم حذف هیدروکلروفلوروکربن ها در ایران و انتقال فناوری به واحدهای تولیدی در جهت حذف کامل این مواد مخرب لایه ازن تا سال ۲۰۳۰ گام بر میداریم.