گفتوگو با رئیس بهزیستی شهرستان اصفهان:
تعداد بازدید : 14
مسکن تنها مفهومی اقتصادی ندارد
گران شدن و چند برابر شدن ودیعه مسکن سبب گردیده بسیاری از مددجویان و اقشار نیازمند جامعه توانایی پرداخت اجارهبها و تأمین ودیعه مسکن را نداشته باشند.
نویسنده : نگار احمدی / گروه استان ها
امروزه موضوع مشارکتهای مردمی و امور خیریه بسیار موردتوجه قرارگرفته و اساساً این مقوله بهعنوان یکی از معیارهای اساسی توسعه در جامعه قلمداد میشود. با توجه به اهمیت مشارکتهای مردمی در امور رسیدگی به وضعیت نیازمندان، سازمان بهزیستی برای توسعه این امر اقداماتی را انجام داده است تا بتواند هدایت برنامههای فقرزدایی و خوداتکایی محرومان جامعه را با مشارکت مردم در دست بگیرد.
فقدان مسکن و آسیبهای اجتماعی
جواد سلمانی رئیس اداره بهزیستی شهرستان اصفهان در گفتوگو با روزنامه نسل فردا با اشاره به گستره وسیع مأموریتها و فعالیتهای ذاتی سازمان بهزیستی، بار تصدی امور در سازمان بهزیستی را در بخش هزینههای مرتبط با تهیه مسکن مددجویان بسیار سنگین ارزیابی کرد و اظهار داشت: مسئله مسکن تنها مفهومی اقتصادی ندارد و بهجرئت میتوان گفت میان دو متغیر مسکن و ظهور و بروز آسیبهای اجتماعی رابطهای تنگاتنگ و معنادار وجود دارد.
اجارهنشینی اشتراکی و تبعات سوء آن
سلمانی بالا رفتن نرخ تورم در حوزه مسکن را عامل مهمی برای بد مسکنی و حاشیهنشینی اقشار محروم جامعه در سالهای اخیر دانست و گفت: گران شدن و چند برابر شدن ودیعه مسکن سبب گردیده بسیاری از مددجویان و اقشار نیازمند جامعه توانایی پرداخت اجارهبها و تأمین ودیعه مسکن را نداشته باشند. نرخ بالای تورم در سالهای اخیر سبب گردیده قراردادهای بلندمدت میان مالک و مستأجر شکل نگیرد و درنتیجه بسیاری از افراد مجبور به تخلیه خانه استیجاری خود شده لذا در چنین شرایطی شاهد شکلگیری پدیدهای آسیبزا با عنوان «اجاره منازل اشتراکی» بهعنوان یک آسیب اجتماعی جدید هستیم. به این معنا که به دلیل گرانی اجاره خانه دو یا چند خانواده مجبور به اجاره یک آپارتمان یا منزل هستند و هر یک زندگی مشترک خود را در همین فضای محدود به اشتراک میگذارند که آسیبهای روانی و اجتماعی این پدیده دامان فرد، جامعه و خانواده را خواهد گرفت. در چنین فضایی هیچگونه حریم شخصی وجود ندارد؛ خلوت شخصی که هر فرد و هر خانواده بهصورت اختصاصی به آن نیاز دارد تا به تنظیم افکار، احساسات، هیجانات و حتی مدیریت اختلافات پیشآمده در محیط خانواده در این خلوت بپردازد.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان اصفهان اظهار داشت: در خانههای اشتراکی روابط زناشویی زوجین به دلیل فقدان فضای مناسب و نبود حریم خصوصی دچار اختلال خواهد شد و از کیفیت آن کاسته میشود. از طرفی به دلیل غیراستاندارد بودن این نوع زندگی، خانوادهها مجبور به پنهانسازی اشتراکی بودن خانه استیجاری خود از سایر خویشاوندان هستند و درنتیجه روابط معمول خویشاوندی نیز که بهنوعی سرمایه عاطفی و کنترل اجتماعی غیرمستقیم محسوب میشود قطعشده که این مسئله منجر به انزوای شدید اجتماعی افراد و خانوادهها و پیامدهای سوء بعدی آن خواهد شد. حضور دختران و پسران نوجوان و جوان دو خانوار در کنار هم در خانه اشتراکی نیز خود منشأ بسیاری از آسیبهای جنسی و اخلاقی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. بنابراین نباید به مسکن صرفاً بهعنوان یک فضای فیزیکیِ صرف نگریست؛ چراکه بسیاری از مفاهیم، مقولات و آسیبها در همین فضا شکل میگیرد.
تأمین و تهیه مسکن کوتاهترین راه برای مبارزه با فقر
سلمانی نقطه شروع تحقق عدالت و مبارزه بنیادین با فقر و محرومیت در جامعه را تأمین مسکن نیازمندان و مددجویان عنوان کرد و گفت: سهم هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار بسیار بالاست و همین بالا بودن هزینهها و عدم تطابق درآمد خانوار با هزینهها منجر به عدم تأمین سایر نیازهای اساسی و درنتیجه بروز فقر مطلق خواهد شد. وی در ادامه افزود: در صورت تأمین مسکن محرومان چه در قالب خرید خانههای ارزانقیمت و چه در قالب تهیه و تأمین ودیعه مسکن، گام اول فقرزدایی و برقراری عدالت اجتماعی و مبارزه با آسیبهای اجتماعی برداشته خواهد شد. بخش مسکن تنها بخشی است که با اتخاذ سیاستهای مناسب میتواند بهصورت توأمان هزینههای خانوار را کاهش و درآمد خانوار را افزایش دهد و این کوتاهترین مسیر برای تحقق عدالت و مبارزه با فقر و محرومیت است.
لزوم حمایت خیرین در پرداخت تسهیلات و وام ودیعه مسکن
سلمانی با اشاره به چند برابر شدن مراجعه مددجویان و نیازمندان جهت دریافت وام ودیعه مسکن راهکار حمایتی در این حوزه را جلب و جذب سرمایهگذاری خیرین و نیکوکاران در قالب پرداخت تسهیلات مسکن دانست و گفت: جلب مشارکتهای مردمی در خصوص تأمین ودیعه مسکن مددجویان میتواند نه بهصورت بلاعوض بلکه در قالب پرداخت تسهیلات به این اقشار باشد. خیرین میتوانند در بانکهایی نظیر رسالت سپردهگذاری کنند تا به پشتوانه آن به افراد نیازمند بیشتری جهت ودیعه مسکن وام پرداخت شود. نیکوکاران میتوانند پولی را در صندوقهای قرضالحسنه بهعنوان پشتوانه قرار دهند تا به مستاجرین نیازمند وام داده شود.
کمکاری کردهایم!
وی در خصوص سطح بینش و شناخت مردم از نیازهای بهزیستی و جامعه هدف آن اظهار داشت: علیرغم فعالیتهای گسترده سازمان بهزیستی میتوان گفت ما در خصوص شناخت نیازهای جامعه هدف بهزیستی و ارتقای سطح بینش مردم و ارائه چهرهای شایسته از بهزیستی به عموم مردم کمکاری کردهایم و بسیاری از مردم هنوز با فعالیتهای بهزیستی و نیازمندیهای جامعه هدف آن آشنایی ندارند. بسیاری از مردم هنوز نمیدانند که بهزیستی یک سازمان حمایتی است که از محرومان و نیازمندان جامعه حمایت میکند. کمیته امداد امام خمینی درزمینه مانورهای تبلیغاتی بسیار خوب عمل کرده است. کمیته امداد توانسته است از طریق رسانهها و حتی تعبیه و جایگذاری برخی عناصر و نمادها در تمام سطح شهر نظیر صندوقهای صدقات و ...خودش را به عموم مردم بهخوبی معرفی کند. شاید اگر مانورهای تبلیغاتی بهزیستی و معرفی این سازمان به مردم بهصورت پررنگتری انجام میگرفت ما در جذب کمکهای خیرین موفقتر بودیم. بسیاری از خیرین باوجود علاقهمندی به انجام کار خیر هنوز با جامعه هدف ما، دستورالعملها و نکات راهبردی و حمایتی و مشارکتی ما آشنایی ندارند لذا کمکهای آنها کانالیزه نمیشود. از طرفی باید مراقب بود که مانورهای تبلیغاتی ما صرفاً بر موضوعی خاص تمرکز نیابد تا سایر اقشار جامعه هدف بهزیستی نیز از حمایتهای نیکوکاران و خیرین بهرهمند شوند.
شفافسازی راهکار جلب اعتماد مردم
رئیس اداره بهزیستی شهرستان اصفهان اعتمادسازی و فرهنگسازی در حوزه مشارکتهای مردمی را از اهداف اساسی سازمان بهزیستی عنوان کرد و گفت: یکی از راههای ایجاد گرایشها مثبت در تودههای مردم استفاده از ابزارهای مختلف جهت شفافسازی عملکرد بهزیستی بهعنوان رکن بنیادین در اعتمادسازی و فرهنگسازی در امور مشارکتی است تا بتوانیم در کنار مشارکتهای مقطعی به دنبال نهادینهسازی و ایجاد پایداری در سطوح مختلف
باشیم.