«مهیار عیار» سریالی جذاب و پر مخاطب؛
تعداد بازدید : 1
داستانی از جوانمردی در دوران صفویه
نویسنده : یلدا توکلی/ گروه فرهنگ و هنر
مخاطبین شبکه سه این شبها سریال مهیار عیار را دنبال میکنند، سریالی که توانسته مخاطبین زیادی را جذب کند.
نقطه عطفی در زندگی مهیار
مهیار در آغاز داستان به عنوان یک راهزن در شهر یزد شناخته میشود. او در شرایطی بحرانی قرار میگیرد و به پای چوبهدار میرود. در این لحظه سرنوشتساز، مهیار خواستهای را برای دیدار مادرش مطرح میکند و این درخواست، نقطه عطفی در زندگیاش به شمار میآید. جوانمردی که در این میان وساطت میکند، نه تنها جان او را نجات میدهد بلکه او را به سمت عیاری هدایت میکند.سریال مهیار عیار به عنوان یک اثر تاریخی جدید، تلاش میکند تا با روایت داستانی جذاب و پر از ماجراجویی، مخاطبان را به دنیای غنی تاریخ ایران در دوران صفویه بکشاند. این مجموعه تلویزیونی که در ۳۵ قسمت به تهیهکنندگی بهروز مفید و کارگردانی سیدجمال سیدحاتمی ساخته شده است، از تاریخ و فرهنگ ایرانی بهرهبرداری میکند و به دنبال جذب مخاطبان با داستانهای جذاب و شخصیتهای پررنگ است که هر شب ساعت ۸:۳۰ از شبکه سه سیما پخش میشود.
سریال مهیار عیار با فیلمنامهای جذاب
سریالهای تاریخی سالهای اخیر تلویزیون نتوانستهاند با سریالهای سالهای دور این رسانه رقابت کنند و به اعتبار و محبوبیت آنها برسند؛ چرا که عمده ضعفشان داستانهای کممایه آنها بوده به طوری که بیش از داستانگویی به دنبال شعار دادن هستند و این مسئله موجب پس زدن مخاطبی میشود که تمایل به دیدن قصهای پرکشش با شخصیتپردازی درست و اجرایی چشمگیر دارد اما سریال مهیار عیار با فیلمنامهای جذاب و خرده روایتهایی پرکشش توانسته نظر مثبت مخاطبان را جلب کند. همین که سریال در میان مجموعههای تاریخی دوره قاجار توانسته یک گام پیش بگذارد و با پرداختن به عصر پرشکوه صفویه به یک سده پیش از قاجاریه برگردد، قابل توجه است.
مهیار عیار سریال بینقصی نیست اما در شرایطی که بسیاری از کارگردانها با وجود محدودیتهای بودجهای تلویزیون و دشواریهای تولید سریال تاریخی از ورود به این ژانر پرهیز میکنند، ساخت سریالی که به روایتهای عصر صفویه میپردازد، قابل تحسین است. ورود سیدحاتمی به دورهای که مملو از قصههای جذاب و عبرتهای پندآموز است آن هم در سالهایی که سریالهای تاریخی تلویزیون محدود به دورههای قاجار و پهلوی شده قدمی شجاعانه است که میتواند مسیر ورود دیگر فیلمسازان را به این دوره تاریخی مهم هموارتر کرده و غلطهای سریالسازی مرتبط با این دوره تاریخی را آشکارتر کند. به این امید که بار دیگر دوران طلایی ساخت سریالهای تاریخی تماشایی و پربیننده تکرار و به تعداد کارگردانهای این ژانر افزوده شود تا فهرست استخوان خرد کردههای این ژانر به چند نام سرشناس محدود نشود.
مهیار از مهارت و ذکاوت خوبی برخوردار است
مجموعه «مهیار عیار» درباره قصه راهزنی است که به شکل اتفاقی مسیر زندگیاش تغییر میکند و هر بار درگیر داستانی جدید میشود. ماجرای راهزنی که دچار تحول میشود و از طراری به سمت عیاری میرود. مهیار از مهارت و ذکاوت خوبی برخوردار است و به مرور درگیر مشکلاتی میشود که برای مردم شهر و داروغه و دیگران اتفاق میافتد و در هر قسمت ماجرایی روایت میشود. قصه این سریال در دوران صفویه میگذرد و بیش از ۲۵۰ بازیگر در این مجموعه تلویزیونی مقابل دوربین قرار گرفتهاند. نقش اصلی را کامران تفتی بازی میکند که ظاهر تنومند و صدای پرقدرتش به تشخص این شخصیت کمک کرده، اگرچه در جاهایی بازی گلدرشتی دارد اما در مجموع این شخصیت به آن شمایل نشسته است.
طراحی صحنه و لباس
آنچه در سریالهای تاریخی زیر ذرهبین تماشاگران است، طراحی صحنه، لباس و گریم بازیگران است یعنی هر آنچه از ظاهر که قرار است مخاطب را به گذشته تاریخی پیوند بزند. طراحی صحنه و لباس در این سریال نیاز به دقت بیشتری داشت به ویژه طراحی لباس؛ چرا که لباس غنی و فقیر، رعیت و شاهزاده، راهزن و قزلباش و... همه اتوکشیده و نو بوده و کمتر آثار کهنگی و خرابی در لباسها با توجه به طبقه و موقعیت اجتماعی شخصیتها دیده میشود. از سوی دیگر در طراحی لباس سربازان، کمسلیقگی شده و اگرچه لباس سربازان شبیه لباس قزلباشهای دوران صفویه است اما شکل یقه، سرآستین و ترکیب رنگ سبز آن با ردای اصلی که قرمز است، بیشتر تداعیکننده لباسهای عروسکی توتفرنگی است! این کمسلیقگی در انتخاب رنگ و طراحی، شمایل سربازان را تصنعی کرده است. چهرهپردازی به ویژه در گریم زنان آن دوره هم میتوانست با دقت و وسواس بیشتری انجام شود، البته تلویزیون برای آثار تاریخی خود با کمبود چهرههای طبیعی به ویژه در میان بازیگران زن مواجه است و بیشتر چهرهها عملهای زیبایی دارند اما در گریم میشد کمی خوشسلیقگی به خرج داد و چهرههای عمل شده امروزی را به زنان دوران صفویه نزدیکتر کرد یا از بازیگرانی با
چهرههای طبیعی استفاده کرد، اگرچه پیدا کردن بازیگرانی با چهره طبیعی هم کار بسیار سختی شده است.
ردپای سریال روزی روزگاری در دیالوگنویسی
متین ستوده به عنوان بازیگر نقش خاتون و بهنام تشکر در نقش کلانتر شهر اصفهان بازیهایی خوب و تماشایی دارند. سیامک صفری در نقش داروغه و رامین ناصرنصیر در نقش مباشر خاتون نقشآفرینی میکنند و دیگرانی همچون صفا آقاجانی، جواد انصافی، آتش تقیپور، مهدی حاجیان، بهروز بختآور، جواد کشانی و سهیل نوشادیان از بازیگران این سریال هستند. فیلمنامه توسط محمدرضا محمدینیکو نوشته شده و امرالله احمدجو به عنوان مشاور نویسنده با او همکاری داشته است. کما اینکه رد پای احمدجو که کارگردان و نویسنده سریال «روزی روزگاری» بود در دیالوگنویسی سریال مشهود بوده و دیالوگها از غنای خوبی برخوردار است.